Microfossielen

Microfossielen

Microfossielen

Microfossielen

Geplaatst op 15-11-2019 door Ibe van Oort

Microfossielen

Deze week het blog Microfossielen? Wat zijn microfossielen, hoe vinden we microfossielen en waar worden ze gevonden??? Dat en meer allemaal deze week in het blog Microfossielen.

Wat zijn microfossielen?

Microfossielen zijn fossielen die niet groter zijn dan een paar millimeter. Het zijn dus eigenlijk hele kleine fossieltjes. Dit kunnen onder andere kiesjes, tandjes, schelpjes, otolieten, foramiferen, bryozoa enzovoort enzovoort zijn. Het maakt eigenlijk niet uit zolang het maar heel klein is.

Hoe vinden we microfossielen

Het vinden van microfossielen gebeurt meestal door het uitzoeken van gruis, een emmer of bakje kan goede dienst doen als opslag voor fossielengruis. Beetje bij beetje bekijken we dit vervolgens onder de microscoop en met een pincet of nat kwastje halen we alles er uit mat mogelijk interessant is. Ik heb zelf een hoop materiaal uit Abbey Wood & miste uitgezocht. Maar de mogelijkheden om microfossielen te zoeken/vinden zijn bijna net zo groot als het aantal fossiele vindplekken.

2e Maasvlakte

Dit blog is voornamelijk opgezet vanwege een andere zoektocht naar microfossielen. Ik heb namelijk al best wat pogingen gedaan om fossiele muizenkiesjes op de 2e Maasvlakte te vinden. En de op een na laatste keer LINK had ik eindelijk microfossielen te pakken. Wel eens waar vissenbotjes ipv muizenkiesjes, maar het zette mij op het juiste spoor. Ik had namelijk een boterhamzakje gruis gevuld met gruis en deze kwamen hier uit.

De keer hier op had ik 3 uur de tijd op een herfstachtige dag, het doel een emmer gruis vullen om de kansen te vergroten. Eenmaal thuis moet dit natuurlijk eerst een paar dagen drogen, en daarna kon ik aan de slag.

Vele kleine schepjes van het gruis (voornamelijk zand en grind) waren doorzocht toen ik een overduidelijke muizenkiesje vond BINGO!!! Natuurlijk is dat waar we het allemaal voor doen, en het gruis is nog niet helemaal doorzocht dus ik hoop op meer…….

Microfossielen, 2e Maasvlakte, Microfossielen, Arvicola

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!