Mineralen

Mineralen Kopen

 

Bent u van plan mineralen te kopen? Als u een interessant stukje ziet, kijk de naam dan even goed na en zoek hem op. Er zijn namelijk veel vervalsingen op de markt. Controleer ook altijd of er een volledige vindplaats omschrijving bij zit. Dit is voor de verzamelaar namelijk van enorm belang, en je zou gerust kunnen zeggen dat een mineraal zonder vindplaats niets waard is. De beste plek om mineralen te kopen is www.mineralenenfossielenkopen.nl het mooiste materiaal en altijd voorzien van een hoop informatie. O ja voor fake's maak ik gewoon een apparte categorie, alles om vervelende verassingen te voorkomen. Kijk ook eens op www.mineralen-fossielen.nl voor veel meer informatie over mineralen.

Wat is een mineraal? 

 

Om tot een mineraal gerekend te kunnen worden moet een steen/chemische samenstelling aan bepaalde eisen volden dit zijn als volgt :

Het mineraal moet in de natuur “zonder menselijk toedoen” gevonden worden
 Het mineraal moet een eigen chemische formule en een eigen kristalrooster hebben
Het mineraal moet in vaste vorm verkeren. “dus geen bijvoorbeeld geen gas”

Kun je al deze eigenschappen aan het Mineraal Toerekenen? Dan pas mag je officieel van een Mineraal spreken. Het is voor velen een hobby om deze bijzondere stenen te verzamelen, van fonkelende kristalletjes tot opake ruwe rotsten alles komt naar voren. Vindplaatsen zijn er over de hele wereld en het bezoeken van groeves, mijnen en bergen zijn goede manieren op de collectie aan te vullen. Maar dat niet alleen er is ook een zeer levendige markt op het internet. Mineralen zijn daar gemakkelijk aan te komen. Maar niet zelden ontbreekt de vindplaats, dit maakt het kristal voor een echte liefhebber waardeloos. Dit is het geen ik mij mateloos aan kan irriteren en daarom wil ik hier verandering in brengen. www.mineralenenfossielenkopen.nl is dan ook altijd de eerste keus! 

Varianten & Polymorfen

 
Een van de vereisten van een mineraal is dat het een eigen kristalstelsel heeft en dit leid tot polymorfe mineralen. Want een mineraal kan wel eens waar de zelfde chemische formule hebben maar als het kristalstelsel anders is dan is het toch een ander mineraal. Naast Polymorfe mineralen heb je ook varianten chalcedoon is bijvoorbeeld een variant van kwarts. in dit geval is het kristalstelsel het zelfde en ook de chemische formule dus kwarts en chalcedoon zijn het zelfde mineraal met een net iets andere bouw. Een ander voorbeeld zij calciet en cobaltocalciet hier is er in cobaltocalciet een toevoeging aan cobalt in het kristalrooster waardoor je een mooie roze calciet krijgt. Maar verder is er geen verschil en is het dus het zelfde mineraal.
 

Micromounts & Handstukken

 
De term micromount betekend letterlijk klein monteren (micro = klein Mount = monteren). De mineralen worden opgeslagen in doosjes van gemiddeld 2.8 bij 2.8 bij 2 centimeter. Veel mineralenverzamelaars verzamelen handstukken. Het voordeel van micromounts is dat zij veel minder ruimte innemen dan handstukken. Je kunt er dus veel meer kwijt op de zelfde plek. Daarnaast komen sommige vaak de zeldzame mineralen alleen in hele kleine hoeveelheden voor. Als je enkel handstukken verzameld zal je deze dus nooit aan de collectie toe kunnen voegen. Het enige nadeel is wel dat je al snel een goede stereo-microscoop nodig hebt om alles te kunnen zien. Naast micromounts heb je nog handstukken, dit zijn mineralen van een degelijke grote.

Tip : www.mindat.org is de beste niet comerciele / informatieve website over mineralen & gesteente. Hier vind je bijna altijd de info die je nodig hebt, erg handig voor determinaties. Maar ook ter controle van namen/synoniemen en handelsnamen.
Deze website levert niet alleen unieke stukken, maar ook de beste prijs / kwaliteit. En altijd voorzien van de juiste info & goede foto's!