Alles over Meteorieten!

Alles over Meteorieten!

Alles over Meteorieten!

Alles over Meteorieten!

Geplaatst op 30-11-2018 door Ibe van Oort

Alles over meteorieten!

Deze week iets compleet anders dan anders, alles over meteorieten! Ook een groot onderwerp dat iedereen zal boeien die ook maar iets met stenen te maken heeft. Wat zijn nu meteorieten? Waar komen ze precies vandaan? Wat voor soorten meteorieten zijn er? Zitten er ook edelstenen in? Hoe kun je nu een meteoriet herkennen? En wat zijn de gevolgen van een inslag? Je leest het deze week in het blog. Ook andere relevante dingen die ” erbij ” horen als suevieten, tektieten zullen besproken worden. Dus lees snel verder.

Enkele feitjes om te beginnen

Wist je dat een meteoriet pas een meteoriet heet als hij op aarde is ingeslagen. Als de meteoriet zich nog in de dampkring of in vrije vlucht bevindt noemen we het een meteoor. Als een meteoriet is ingeslagen ontstaat er een strooiveld. En dat is de plek waar de brokstukken van de meteoriet zijn geland. Meteorieten zijn in sommige gevallen te herkennen om dat ze afgerond zijn en omdat ze “vingerprint” afdrukken hebben. Deze afdrukken of kuiltjes zijn ontstaan tijdens de ontbranding in onze atmosfeer, het zijn als het ware dus smeltplekken. Meteorieten worden vernoemd naar de plek waar ze zijn gevonden of het dichtst bij zijnde plaatsje. Wist je zo ook dat het woord meteoriet van het Griekse “ meteoros ” komt dit betekend zo iets als hoog in de lucht.

Soorten meteorieten

Er zijn in de basis drie verschillende soorten meteorieten; steenmeteorieten, ijzermeteorieten en stenige-ijzermeteorieten. Welke soort het betreft, hangt af van de samenstelling van het object.

Steenmeteorieten

Steenmeteorieten zijn de meest algemene meteorieten. Deze worden onderverdeeld in achondrieten en chondrieten. Ongeveer 86 procent van alle meteorieten zijn chondrieten, deze zijn te herkennen aan de ronde chondren die zich in de meteorieten bevinden. Achondrieten zijn zeldzame steenmeteorieten en slechts 8 procent van alle steenmeteorieten zijn achondrieten. En het grote verschil is dat deze geen chondren bevatten.

De verschillende type chondrieten zijn;

  • koolstof chondrieten
  • gewone chondrieten
  • enstatiet chondrieten
  • rumuruti chondrieten
  • kakangari chondrieten

De verschillende type achondrieten zijn;

  • lunarieten (maanmeteorieten)
  • ureilieten
  • arubieten
  • angrieten
  • brachinieten
  • lordanieten & acupulcoieten
  • winonaieten

NWA Meteorieten

NWA staat voor Noord/West Afrika en dit zijn type steenmeteorieten / gewone chondrieten die wijdverspreid in noord/west Afrika gevonden worden. Onder andere in de Sahara worden er erg veel gevonden. De meteorieten zijn verder nog geclassificeerd het is dus nog een groot vraagstuk voor de wetenschap over het hoe en wat van deze meteorieten.

ijzermeteorieten

ijzermeteorieten zijn zeer waarschijnlijk afkomstig van de metalen kern van planetoïden. Deze meteorieten bestaan voor een overgroot deel uit ijzer maar zeker niet helemaal. Meestal bestaat zo’n 5 procent uit nikkel. Ook bij ijzermeteorieten zijn er weer verdere onderverdelingen zo heb je;

  • hexahedriten
  • ocahedrieten
  • ataxieten

Er zijn een aantal hele bekende ijzermeteorieten dit zijn onder andere de Mouionalusta, Canyon Diablo, Campo del Cielo, Agoudal en Natan ijzermeteorieten.

campo de cielo ijzermeteoriet

de campo de cielo ijzermeteoriet werd in 1576 voor het eerst gevonden in Chao dat ligt in Argentinië. Deze ijzermeteoriet werd als eerst gevonden door de Spaanse kapitein Miravel.  Meerdere belangrijke massa’s zijn inmiddels gevonden de grootste weegt 37 ton en de een na grootste weegt 18 ton! Deze grote ijzermeteorieten zijn inmiddels nationaal erfgoed van Argentinië. Dit is een van de meteorieten die je veel tegen zal komen op markten, beurzen en online omdat er ook erg veel kleine fragmenten zijn ontdekt.

Stenige-ijzermeteorieten

Steenachtige ijzermeteorieten bestaan voor de helft uit ijzer en voor de helft uit silicatenmineralen er zijn hier slechts 2 belangrijke groepen;

  • pallasieten
  • mesosiderieten

Pallasieten

Dit zijn de meest “algemene” stenige-ijzermeteorieten er zijn er wereldwijd zo’n 60 van bekend. pallasieten zijn een mengsel van ijzer-nikkel met daar in olivijn kristallen. Deze olivijn kristallen zijn soms zo helder dat er edelstenen uit geslepen kunnen worden. En deze hebben op de internationale markt een enorme financiële waarde.

Tektieten / inslagglas

Tektieten of inslagglas zijn stukken natuurlijk glas die ontstaan na de inslag van een meteoriet. Als de meteoriet inslaat komt er enorme hitte vrij. Het gesteente rondom de inslagplaats word dan zo heet dat het smelt daarna stolt het weer tot een glasachtige substantie. Er zijn een aantal verschillende soorten tektieten onder andere;

  • moldavieten
  • indochinieten
  • philliponieten / rizalieten
  • billitonieten
  • javaieten
  • irgizieten
  • australieten
  • darwinglas
  • libisch glas
  • bediasieten
  • georgianieten

Moldaviet

Moldavieten zijn misschien wel de meest bekende tektieten. De hardheid van de steen is 6.5 tot 7 en het is geschikt om als edelsteen te verwerken. En dit word dan ook gedaan, Gefaceteerde moldaviet als wel als ruwe moldaviet heeft op de internationale markt een hele hoge waarde. Het komt enkel van 2 meteoriet inslagen. Het is vrijwel zeker dat de Nördlinger Rieskrater en de Steinheimkrater in zuid-Duitsland verantwoordelijk zijn voor deze stenen. Door de inslagen zo’n 15 miljoen jaar geleden kwam een enorme hoeveelheid energie vrij. Ook ontstond er een enorme druk en hitte waardoor het omliggende gesteente/zand in de directe omgeving smolt en weg werd geslingerd. Het gebied waar dit zand terecht kwam, beslaat ongeveer heel Tsjechië en dit is dan dus ook de vindplaats van moldaviet. Doordat de vindplekken snel leeg raken word de prijs van het materiaal met een groot tempo hoger.

Suevieten

Suevieten zijn de gesteenten uit de puinkolom van een meteoriet inslag. Vaak zijn deze in elkaar geklit waardoor je een breccie krijgt. Dit is een gesteente dat bekend staat om de hoekige stukken steen die er in zitten.

Massaextincties

Er zijn op aarde zeker 5 extreem grote massaextincties van dieren en planten geweest, een aantal daarvan worden toegeschreven aan meteorietinslagen. De bekendste is de Krijt-Tertiair grens inslag in Yukatan bij de golf van Mexico zo’n 66 miljoen jaar geleden. Deze inslag betekende namelijk (volgens de vele Theorieën) het uitsterven van de dinosauriërs. Maar het blijft niet slechts bij theorieën er zijn aanwijzingen die we overal op aarde terug kunnen vinden van een as laag op precies 66 miljoen jaar geleden. Dit duidt op een meteorietimpact met wereldwijde gevolgen.

Tot slot

Dit was het weer voor deze week, volgende week vrijdag rond 2 uur zijn we er weer dus houdt het in de gaten!

Meteoriet, Meteorieten, Meteorieten verzamelen, Alles over meteorieten, Tektieten, Suevieten

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!