Fake Mineralen!

Fake Mineralen!

Fake Mineralen!

Fake Mineralen!

Geplaatst op 16-11-2018 door Ibe van Oort

Fakes

Dit jaar was er op de mineralenbeurs Geosfeer in Berghem een bijzonder thema. Mineralen en Fossielen echt of namaak. Aangezien ik er zelf als standhouder heb gestaan(zie foto hier onder), heb ik geen foto’s kunnen maken en maar kort rond kunnen lopen. Maar het was een prachtige beurs met zo’n 30 standhouders en een bijzondere expositie. Op het einde van de dag telde het totaal aantal bezoekers zo’n 1112 personen. Wel heb ik een mooie serie foto’s mogen ontvangen voor het blog met dank aan enkele Geo-Oss leden. Deze zullen onder aan het blog worden weer gegeven, en enkele wanneer relevant tussen in.

Helemaal nep!

Er zijn natuurlijk gradaties in hoeverre iets echt of nep is. Zo heb je stukken die compleet door mensen zelf zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de galeniet geode ’s uit Marokko (door de manier van vormen kunnen loodmineralen nooit in een geode worden gevonden!). Waardoor het automatisch geen fossiel of mineraal kan zijn, en zo dus ook niet verkocht mag worden. Dit is in feite gewoon oplichting! Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook gedeeltelijke reconstructies van, om maar iets te noemen ammonieten. Deze zijn vaak te vinden omdat het originele fossiel niet compleet was. Dit is al weer een minder groot probleem voor de liefhebber, maar eigenlijk dient het wel bij het fossiel vermeld te worden. Namaak is er in alle soorten en maten, de meest algemene bedriegers zal ik in dit blog even uitlichten zodat je geen kat in de zak koopt.

Fake mineralen 1) Chrysantsteen

Laat ik hier eens mee beginnen, want dit is toch wel een van de ergste van allemaal. De Chrysantstenen. Je ziet ze vaak op beurzen liggen (Gelukkig op Geosfeer niet) maar dit zou nooit benoemd mogen worden als zijnde een mineraal! Chrysantstenen zijn gewone zwart(gemaakte) keien waar men zelf “zorgvuldig” wat in heeft zitten kerven. Meestal heeft het de het figuur een bloem achtig uiterlijk, maar daar zit natuurlijk variatie in. Waarschijnlijk ligt het er maar net aan bij welke verkoper je het ziet staan en dus welke fabrikant het heeft gemaakt.

Fake mineralen 2) Aurakwarts

Aurakwarts of Titanium aura eigenlijk al net zo maf als de vorige. Het word in grote getale aangeboden, verkocht, gekocht enzovoort. Maar ook dit zou geen mineraal genoemd mogen worden want het is namelijk niet natuurlijk ontstaan. Wel de kwarts, maar hier is een laagje titanium over heen gespoten zodat de kleur wat beter uitkomt dan een bleke bergkristal. En voor iemand die dit niet weet ziet het er natuurlijk veel interessanter uit……

Fake mineralen 3) Opaline

Opaal is een zeer gewild mineraal/edelsteen in sommige vormen. Daarom word er hiervoor ook weer van alles verzonnen om het na te maken. Misschien wel de meest goedkope techniek is Opaline dit zijn namelijk gewoon stukjes gekleurd glas. Met kleuren die misschien een beetje overeen komen met opaal.

Fake mineralen 4) Loodgeodes

Het is in het begin al even genoemd, maar dit is dus echt onmogelijk hé. Loodmineralen vormen op natuurlijke wijze nooit geodes. Als je deze tegenkomt is het dus altijd een imitatie.

Fake mineralen 5) Het bijslijpen van kristalvlakken

Wat in de natuur veel gebeurt is dat kristallen aan de buitenkant beschadigt raken, door een moeizaam groeiproces of iets dergelijks. Dit oogt natuurlijk wat minder dan een puntgaaf kristal, dus wat men af en toe doet is het kristal bijslijpen zodat de breuken er niet meer inzitten. Hierdoor oogt het puntgaaf maar schijn bedriegt. Deze kristallen worden na het bijslijp proces altijd zorgvuldig gepolijst (enkel gezaagd ziet het er niet uit) en hierdoor zou je het van een niet bijgeslepen kristal moeten kunnen onderscheiden.

Fake mineralen 6) gekleurde agaat

Ook agaat word wel eens bijgekleurd, je ziet dit vaak  omdat de kleuren meestal erg (verdacht) fel gekleurd zijn. Dat wil niet zegen dat een fel gekleurde agaat meteen nep is want agaat komt voor in heel veel kleuren. Vaak betreft het bijgekleurde materiaal wel schijfjes en trommelsteentjes. Omdat die voor het grote publiek interessant zijn.

Edelstenen 1) Glas en synthetische stenen

In principe moet dit gewoon kunnen glas en synthetische stenen, maar de verkoper zou dit altijd zo moeten vermelden. En dat is helaas niet altijd het geval bij de meeste edelstenen. Voor sterren in granaten, rozenkwarts, robijn en saffier geldt dat je de echte van de synthetische stenen kunt onderscheiden door dat de natuurlijke ster met het licht van je zaklamp mee beweegt. De synthetische zal altijd op één punt gefocust blijven. Voor de algemene synthetische stenen geldt dat als er insluitingen van andere mineralen in zitten dat het echt is. Dit is namelijk heel moeilijk om na te maken. Maar in veel gevallen blijft het microscoop werk, er wordt dan gelet op bepaalde typen insluitsels die niet in natuurlijke stenen voor komen.  Ook kennen we cubic zirkonia ofwel imitatie diamant. Dit mag je echter zeker niet verwarren met zirkoon, een dure en gewilde edelsteen.

Edelstenen 2) Doubletten en Tripletten

Naast synthetische stenen is er nog een “goedkoper” alternatief voor de echte edelsteen. Namelijk doubletten en tripletten. Het echte materiaal bijvoorbeeld Ethiopische opaal word dan als de cabochon te dun is over een laagje van kwarts (of iets dergelijks) geplakt of twee laagjes in het geval van tripletten. Hoe kom er achter of het doubletten/tripletten zijn? Heel eenvoudig kijk naar de achterkant van de steen. Het laagje is dan meestal duidelijk te herkennen, maar in het geval van doubletten kan er ook een stukje kleurloos opaal zijn gebruikt. In dat geval is het wat lastiger, maar aan de onderkant zou je meestal wat kunnen waarnemen.

Edelstenen 3) Turquoise

 Turquoise is een zeer geliefde edelsteen, maar pas op! Er zijn bij deze steen inmiddels 2 manieren gevonden om ze te imiteren, volledig of slechts gedeeltelijk. De 1e methode is door een stuk hoaliet (een algemeen mineraal) blauw te verven aangezien de textuur redelijk gelijk is kan het door gaan voor een turquoise. De beste manier om deze fakes te ontmaskeren is door 1 stukje met een tang door te knippen. Vanbinnen is het tenslotte gewoon hoaliet die je ziet, aangezien ze niet het hele interieur kunnen schilderen. Mochten ze de naam turqueniet of iets dergelijks gebruiken dan weet je overigens ook zeker dat je met een imitatie te makken hebt. De 2e methode is dat ze echte dan wel zeer lage kwaliteit turquoise volgieten met een blauwe plastic substantie. Ook door middel van deze techniek is het niet van een fatsoenlijke turquoise te onderscheiden.  Het beste is om hiervoor de turquoise even onder een aansteker te houden. Ruik je plastic? Dan is het zeker weten vol gegoten B materiaal.

Edelstenen 4) Bedekken met Olie

Eigenlijk is dit gewoon een heel gemene truck, het bedekken van bijvoorbeeld een aquamarijn met olie. Je ziet het kristal dan nog wel maar niet de insluitingen, die mede de waarde van de steen bepalen. Ook als je het via internet koopt zie je dit bijna niet dus lijkt de steen beter dan hij in het echt is. Als je de steen live ziet zou je echter olie moeten kunnen herkennen het beste advies is dus om het kopen van deze met olie bedekte stenen te vermijden.

Edelstenen 5) Verhitten

Veel edelstenen worden verhit één van de bekende vormen is gebrande amethist dat dan als citrien verkocht wordt. Maar bijvoorbeeld ook topaas en zirkoon worden verhit om verschillende kleuren te verkrijgen. Zirkoon is van nature een doffig mineraal. Maar als het verhit is wordt het geel of blauw. De blauwe variant is op de internationale markt het meeste geld waard. En iemand ooit gehoord van de London blue topase? Ja verhit.. Dan komt de prachtige licht blauwe kleur pas naar voren.

Laboratorium mineralen 1) Chalcantiet

Chalcantiet is een prachtig blauw mineraal wat zeker weten in de natuur voorkomt. Een van de meest bekende locatie is misschien wel de planet mine in Arizona, USA. Maar vaak staat er alleen Polen op het kaartje aangegeven, dit betekend dat het een lab-mineraal is. Chalcantiet is namelijk heel gewild en heel zeldzaam. Daarom is het financieel haalbaar om het na te maken, dit wordt gedaan door een lab ergens in polen. (vandaar Polen bij de vindplaats op het kaartje)

Labratorium mineralen 2) Bismuth

Bismuth is een van de elementen. Een metaal en het komt zeker wel gedegen voor in de natuur. Maar meestal vind je die niet te koop. Wat je daar integen wel te koop vindt zijn de maffe kubisch achtige holle vormen. En deze zijn doormiddel van het relatief lage smeltpunt van bismuth gemakkelijk na te fabriceren. Zelfs met een steelpannetje is het te doen.

Labratorium mineralen 3) silicium cabride

Ook dit spul meestal het donkerpaarse met regenboog kleuren er tussen is man made. Het is een mineraal wat goedkoop te fabriceren is waardoor je dit ook vaak weer op beurzen en het internet tegenkomt. Het heeft ook een industrieel gebruik, er worden namelijk slijpschijven van gemaakt. Om dat het spul behoorlijk hard is, is het een goedkoper alternatief voor diamanten slijpwielen.

Laboratorium mineralen 4) Aluin

Ook aluin is iets dat eenvoudig thuis kan worden na gemaakt. Aluin mineraal met als chemische formule KAI(SO4)2.12H2O. Onder andere op YouTube staat weergegeven hoe dit proces in zijn werk gaat.

De Beurs

Zoals aan het begin al vermeld volgt hier een serie foto’s van de beurs en expositie;

Tot Slot

Zoals je ziet zijn er heel veel manieren waarop ze het je moeilijk kunnen en zullen maken. Daarom is het slim om bij betroubare verkopers te kijken. Zo maak ik bijvoorbeeld voor fake mineralen gewoon een apparte categorie. Zie daarvoor Mineralen > Fake Mineralen!

Fake mineralen, Mineralen, Mineraal, Nep mineralen, Opaline, Chalcantiet, Gevervde agaat

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!