De 2e Maasvlakte

De 2e Maasvlakte

De 2e Maasvlakte

De 2e Maasvlakte

Geplaatst op 2-11-2018 door Ibe van Oort

Tweede Maasvlakte trip / 27-10-2018

De 2e Maasvlakte een uitbreiding van de Rotterdamse haven, een nieuw stuk Nederland. In 2008 is begonnen met de bouw van dit immense project en het werd voltooid in 2013. Voor de aanleg van deze vlakte is zand uit de Noordzee gebruikt. Er is goed bijgehouden uit welke lagen zand opgespoten is zodat, eventuele vondsten van wetenschappelijke waarde makkelijk aan het juiste tijdstip worden toegeschreven. Want met het leeghalen van het zand uit de Noordzee wordt als bijproduct een rijke fossiele bodem naar boven gehaald. Daarom is het tot op de dag van vandaag één van de beste zoekgebieden in Nederland. Dit is voor mij de 4e keer en ik weet dus al ongeveer waar ik op moet letten.

Een natte ochtend

Dit tripje was een verjaardags cadeau voor mijn goede makker Rick. Rick is meer een vogelaar en dit is de voornaamste reden dat we de ochtend vogels gaan zoeken. Want ook voor zeevogels is de Maasvlakte een zeer geschikte plek. We proberen bij zonsopgang op de vlakte te staan en begeven ons als we aankomen naar de telpost. Het waait nu nog flink en ook de regenbuien maken het niet gemakkelijker. Daarnaast zitten de vogels ver op zee, wat het met onze kijkers erg moeilijk maakt om iets goed te zien. Gelukkig zien we een watersnip achter ons opschieten en er zou een vaal stormvogeltje vlak langs de branding zijn geschoten maar de 2e heb ik dan weer gemist. Tot de lunch proberen we nog verschillende locaties maar het haalt niet veel meer uit.  

Kokkels van de slufter

Tijdens de lunch krijgen we nog een flinke stortbui over ons heen maar gelukkig zitten we binnen. Zodra we klaar zijn gaan we naar de slufter, en het klaart meteen op als we op het strand staan. Een goeie tip om fossiele schelpen te vinden is de zaklamp van je mobiel. Houdt de schelp voor het lampje en als het er niet doorschijnt dan is het zeer waarschijnlijk fossiel. Op een gegeven moment ga je vanzelf zien welke potentieel fossiel zijn en welke niet. Dit is dan ook waar we mee beginnen potentieel fossiele schelpen oprapen en kijken of ze uit oudere lagen komen. Natuurlijk ook goed opletten of je niet wat fossiel bot herkend. Voor alsnog blijft het bij de kokkels (Cerastoderma edule) die we met velen oprapen. De ene compleet de ander helaas was minder compleet. Daarnaast de artemisschelp (Dosinia exocelata) en ook nog de gedoornde hartschelp (Acanthocardia echinata) en de stevige strandschelp (Spisula solida). Als laatste een steenkern van een landslak, die behoort tot een van de bizarre en unieke fauna’s van de Maasvlakte.  

Fossiel Bot

Op de heenweg hebben we langs de waterlijn gelopen en in de nodige gruisbanken gekeken. De terugweg wisselen we van tactiek en bekijken we het gruis van de vloedlijn. Het duurt even maar als we bijna weer bij de parkeerplaats zijn raap ik 2 redelijk grote botfragmenten op, de 2e geef ik aan Rick aangezien die verder geen botten heeft gevonden. Wel heb ik ze beide gefotografeerd en op Oervondst-checker gezet een website speciaal gemaakt om vondsten van de 2e Maasvlakte te determineren. Zie voor de site deze LINK. Het 1e stuk is gedetermineerd als ongedetermineerd schedelfragment, de 2e blijkt ook een ondetermineerbaar fragment te zijn. Beide zijn in ieder geval afkomstig van een groot zoogdier.

Limoniet en andere foppers

Naast alle fossielen zijn er ook andere stenen/gesteente en te vinden, zowel zwerfstenen als het stukje gneis dat ik aan de andere kant van de vlakte opraap, en heel veel limoniet. Dit limoniet is de meest misleidende steen van de 2e Maasvlakte. Het ligt er in enorme hoeveelheden en is sommige vormen makkelijk met de fossielen te verwarren. Een misschien wel nog ergere misleiding is al het recente hout wat op de 2e Maasvlakte aanspoelt. Dit lijkt namelijk erg veel op bot. De structuren zijn niet altijd even duidelijk. Een teken dat het hout is zijn alle vezels die je ziet zitten. Maar als je het dan echt niet weet moet je er eens aan likken. Fossiel bot zal aan je tong blijven kleven en hout proeft alleen een beetje houterig. Pas hierbij wel op dat je eerst zoveel mogelijk zand wegspoelt anders krijg je dit ook binnen.

Ontzilten

Voor de fossiele botten is het erg belangrijk dat ze worden ontzilt. Dit omdat ze in het water bloot gesteld worden aan heel veel zout, als het droogt kan dit het bot vernielen. Het ontziltingsproces is eenvoudig en kan iedereen thuis doen. Je legt de fossiele botten gewoon in een bak schoon kraanwater en ververst het om de zoveel tijd. Afhankelijk van de grootte van de botten moeten ze ongeveer 4 tot 6 weken in de bak water liggen. Hierna hoef je er niets meer aan te doen. Het hoeft ook alleen maar voor botten voor schelpen en andere vondsten is het niet nodig.

Fossiel, Fossielen, Fossiel bot, Fossielen boten, Pleistoceen, Laatste ijstijd, Mammoet, Reuzenbever

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!