Zeolieten de Zeoliet-groep

Zeolieten de Zeoliet-groep

Zeolieten de Zeoliet-groep

Zeolieten de Zeoliet-groep

Geplaatst op 3-5-2019 door Ibe van Oort

De Zeoliet-groep

Deze week alles over de zeeoliet-groep een groep mineralen die behoren tot de silicaten en waar er ongeveer 90 soorten van bestaan. Het is een diverse en interessante groep dus daarom deze week de zeolietgroep!

De Zeolieten

De zeolieten behoren tot de silicaten zoals om precies te zijn tot de tectosilicaten. Zeolieten zijn opgebouwd uit verbindingen van silicium, aluminium en zuurstofatomen met vaak als toevoeging veel water H2O. Dit laatste is echter niet noodzakelijk om iets een zeoliet te mogen noemen. Het opvallende van dit water in de zeoliet is echter dat dit er uit gekookt kan worden wanneer het mineraal word verhit. De naam komt uit het Griekse zein = koken en lithos = steen en is waarschijnlijk afgeleid van deze eigenschap.

Foto 1 : Zeoliet-Groep / Naku hiva, Marquesa island, Pacific ocean / Micromount specimen

Industriële toepassing

Zeolieten worden kunstmatig veel nagemaakt om onder andere als stof in wasmiddel te kunnen dienen. Ook dienen zij functie in de kattenbak als materiaal in een katalysator en voor het verdrijven van ammoniak uit het vijverwater er zijn zo nog een hele hoop meer toepassingen te bedenken.

Zeoliet-groep soorten uitgelicht

Er zijn 3 soorten zeolieten die ik eventjes ga uitlichten in dit blog. Deze mineralen zijn tenslotte relatief makkelijk te verkrijgen en algemener in mineralenverzamelingen. Het is dus zeker leuk om iets meer over deze zeolieten te weten.

Natroliet

Het mineraal natroliet is een gehydrateerd natrium-aluminium-silicaat met als chemische formule Na2Al2Si3O10·2(H2O) Dit kleurloze, witte of rode mineraal heeft een glas of zijde glans met een deels perfecte splijting. Het mineraal is orthorombisch en vormt zich als bosjes met lange dunne naalden. De type locatie van natroliet is Bohemen in Tsjechië.

* Foto 1 en 2 : Natroliet / Ortenberg, Duitsland 

Zeophylliet

Het mineraal zeophyliliet is een van de vele zeolieten de kleur is wit of doorzichtig de hardheid is 3 en het behoort tot het trigonale kristalstelsel. De naam komt uit het Grieks en betekend vertaald iets als te koken & blad dit door het voorkomen van bepaalde kristalvormen en de eigenschap dat het mineraal opzwelt wanneer het word verhit.

* Foto 1 : Zeophylliet / Schölkopf, Duitsland / Micromount specimen

Phillipsiet

Het mineraal phillipsiet is net als natroliet een gehydrateerd natrium-kalium-calcium-aluminium silicaat met als chemishce formule (Na,K,Ca)1-2(Si,Al)8O16·6(H2O). Dit doorschijnend tot opaak witte roze of lichtgele mineraal heeft een hardheid van 4 tot 5. Phillipsiet is vernoemd naar de Engelse mineraloog William Phillips die de Geological society of London heeft op gericht.
 

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!