Trilobieten

Trilobieten

Trilobieten

Trilobieten

Geplaatst op 25-10-2019 door Ibe van Oort

Trilobieten

Deze week het vernieuwde blog, Trilobieten met meer info dan de vorige editie (die overigens niet meer te bezichtigen is op de website). Benieuwd naar deze interessante arthropoden lees dan snel verder!

biologie

Trilobieten kwamen uitsluitend in marine leefomgevingen voor. Het lichaam van trilobieten is in de basis onderverdeeld in drie delen. Dit zijn de cephalon, thorax en het pygidium. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als de kop het borststuk en het achterlijf. De vormen van deze Arthropoden zijn zeer uiteenlopend en de afmetingen variëren van 2 mm tot bijna een meter! De meeste hadden goed ontwikkelde ogen. Die in tegenstelling tot alle andere dieren opgebouwd waren uit calciet. Ook  moesten zij om de zoveel tijd vervellen, dit om met hun pantser mee te kunnen groeien. Hierdoor zijn veel resten die we van trilobieten terug vinden enkel de vervellingsresten en ontbreekt het diertje.

Evolutionaire geschiedenis

Deze dieren zijn een hele oude diergroep die stamt uit het onder cambrium tot en met het midden perm. Er zijn tijdens het paleozoicum verschillende massa extincties geweest waarbij ook veel trilobieten soorten en ook hele ordes uitstierven. De laatste soorten stierven uit tijdens de perm trias massa-extinctie.

Taxonomie

Het totale aantal soorten trilobieten word geschat op zo’n 20,000 soorten. De klasse Trilobita behoort tot de stam Arthropoda en is onderverdeeld in een verschillend aantal ordes afhankelijk van de auteur. (Op mineralenenfossielenkopen.nl worden ze onderverdeeld in 10 ordes). De taxonomische indeling word ook nog eens moeilijker maakt omdat er natuurlijk geen weken delen van trilobieten zijn. Er word dus vooral uitgegaan van uiterlijke en fysieke kenmerk.

De Trilobieten ordes

 

Hier onder een overzichtje van de ordes ;

1 Agnostida

2 Redlichiida

3 Corynexochida

4 Odontopleurida

5 Lichida

6 Phacopida

7 Proetida

8 Asaphida

9 Harpetida

10 Ptychopariida

Vervalsingen

Let Op! Er zijn heel veel vervalsingen op de markt, ook exemplaren die voor hele hoge bedragen weg gaan. Het probleem zit hem met name met de Marokkaanse trilobieten omdat hier veel vraag naar is. Enkele manieren om vervalsingen te herkennen zijn de glans van het diertje (Nepperts glanzen veel feller). Maar ook hebben sommige vervalsingen extra segmenten en zo zijn er nog wel wat dingetjes waar je op kunt letten.

Tot slot

Natuurlijk kunt u bij www.mineralenenfossielenkopen.nl altijd terecht voor het mooiste aanbod aan 100 % echte trilobieten. En er zijn niet alleen Marokkaanse exemplaren maar vooral ook exemplaren uit andere landen beschikbaar voor een voordelige prijs. En hierom is mineralenenfossielenkopen.nl de 1e keus. Bekijk ook eens onze trilobieten-database op www.mineralen-fossielen.nl voor een mooi overzicht en nog veel meer informatie!

Trilobiet, Trilobieten, Fossiel, Fossielen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!