Taxonomie " The tree of life "

Taxonomie " The tree of life "

Taxonomie " The tree of life "
Taxonomie " The tree of life " Taxonomie " The tree of life " Taxonomie " The tree of life " Taxonomie " The tree of life " Taxonomie " The tree of life " Taxonomie " The tree of life "

Taxonomie " The tree of life "

Geplaatst op 25-5-2018 door Ibe van Oort

taxonomie

We zijn er weer met een nieuwe blog! Deze keer taxonomie. Als je je met fossielen bezig houd is het handig als je basis van de taxonomie en nomenclatuur een beetje kent. Dit heb je o.a. nodig tijdens het determineren van je verzamelde exemplaren.

 

Historie

De aarde is word geschat op een ouderdom van +/- 4.6 miljard jaar. Als de continentale korst van onze planeet stolt, een proces dat zich ongeveer 3.8 MA voltrok. Zien we vrijwel meteen daarna de 1e tekenen van leven. In de loop der tijd zijn er steeds meer soorten gekomen door evolutionaire ontwikkelingen.

De paleontologie is de wetenschap die probeert een zo compleet mogelijk beeld te vormen van dit proces. De fossielen zijn hierbij in de meeste gevallen hetgeen waar na gekeken word. Door het voorkomen van dezelfde organisme in verschillende lagen op verschillende plekken kan bijvoorbeeld worden vastgesteld dat deze lagen ongeveer de zelfde ouderdom hebben.

Pas aan het einde van de 18e eeuw is de paleontologie tot een aparte tak van wetenschap verheven. Omdat er in die tijd steeds meer natuurwetenschappelijke geschriften kwamen werd het nodig om een indeling te maken van al deze soorten. De Zweedse Carl von Linné bracht deze taak tot een prachtig resultaat. Hij bracht alle tot dan toe bekende organismen onder in een boekwerk, ook op de dag van vandaag word zijn indeling toegepast.

 

Taxonomie / the tree of life.

De taxonomie is de wetenschap die zich richt op deze indeling. dankzij nieuw technieken worden o.a. verwantschappen waar na gekeken word veel nauwkeuriger vastgesteld. Het basis principe is echter het zelfde:

Rijk > Stam > Klasse > Orde > Familie > Geslacht > Soort

Je Schrijft tussen haakjes naam/ontdekker ook dienen alle namen in het latijn geschreven te zijn Bijvoorbeeld : Gallus gallus (Linnaeus, 1758) of in het geval van de gedomesticeerde kip Gallus gallus domesticus (Linaeus,1758). Belangrijk is wel dat enkel het geslacht met een hoofdletter begint! Mocht je zeker zijn van het genus maar twijfel je of je wel de juiste soort hebt. Dan schrijf je dit zo Gallus cf. domesticus of als je niet zeker bent van het genus Gallus ? gallus.
 

Overige informatie

Voor Elke soort dient officieel een type specimen aanwezig zijn, een type specimen is het specimen waaraan de soort voor het 1 officieel is beschreven. Deze dienen te worden opgeslagen in een museum. Ook heb je nog zo iets als synoniemen dit zijn verouderde benamingen voor dezelfde soort. Soms word een soort bijvoorbeeld later in een ander genus onderverdeeld. De 1e naam is dan niet meer geldig. Als 2 mensen een soort ongeveer tegelijk beschrijven is de gene die het 1e is rechtsgeldig, de andere naam word geschrapt.

 

Volgende week De Piesberg Special!

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!