Specimen Shells

Specimen Shells

Specimen Shells

Specimen Shells

Geplaatst op 22-11-2019 door Ibe van Oort

Specimen Shells

Deze week alles over de kwaliteit van schelpen! Want schelpen verzamelaars willen natuurlijk schelpen van de hoogste kwaliteit, en hoe word deze kwaliteit bepaald? Je leest het allemaal het blog specimen shells.

De Kwaliteit van Schelpen

Inderdaad de kwaliteit van schelpen, want schelpen moeten natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen voordat de gemiddelde verzamelaar de schelp in de collectie op neemt. Om te laten zien hoe ik de kwaliteit van schelpen bepaal heb ik speciaal voor jullie deze lijst gemaakt.

GEM  

 

Volwassen exemplaren die geen beschadigingen, groeilijnen of andere “fouten” hebben. En daarnaast een kleur zoals je die bij de soort zou verwachten.

F +++  

 

Schelpen met een kleine groeilijn / beschadiging oid. Die niet opvallen en daardoor de waarde niet verlagen.

F +  

 

De schelpen hebben kleine groeilijnen, beschadigingen of plekjes die voor de soort gewoon zijn. Deze schelpen zijn nog steeds goed heel goed voor verzamelingen en veel goedkoper dan GEM exemplaren.

Fine  

 

Schelpen met (Kleine) breukjes, groeilijnen, beschadigingen oid.

Good  

 

Schelpen met breuken, groeilijnen, beschadigingen, verkleuringen oid. Er zijn veel soorten die enkel in deze kwaliteit worden aangetroffen.

Genoteerd dient wel te worden dat GEM schelpen bijna nooit te vinden zijn, een schelp heeft bijna altijd wel een klein deukje of iets dergelijks. Veel schelpenhandelaren zullen dus snel de kwaliteit van hun schelpen naar boven praten waardoor er toch GEM op het kaartje staat. De truck is natuurlijk om deze foutjes te vinden om zo de prijs naar beneden te krijgen. Want GEM exemplaren zijn vaak bijzonder aan de prijs afhankelijk van de soort. En als koper willen we de prijs van specimen shells graag zo laag mogenlijk houden.

Afwijkingen en bijzonderheden

En dan zijn er natuurlijk nog dingen die een schelp interessanter en helaas ook veel prijziger maken. Opnieuw heb ik een mooi lijstje gemaakt die de meeste dingen wel kan verklaren.

Met Operculum  

 

Een schelp met het afsluitklepje (het operculum) is hier nog steeds aanwezig.

Periostracum  

 

Het periostracum is het buitenste organische laagje van de schelp.

Freak  

 

Simpel gezegd misvormde schelpen.

Lings gewonden  

 

Sommige soorten zijn links gewonden, of worden heel af en toe links gewonden aangetroffen.

Albino  

 

Ook slakken/schelpen worden heel af en toe als albino (helemaal wit) aangetroffen. Erg zeldzaam en gezocht bij verzamelaars.

Een mildere vorm van albino is albinistisch

Melanistisch  

 

Het tegenovergestelde van albino, deze schelpen zijn dus helemaal zwart of veel donkerder dan normaal. 

Dwarf  

 

Heel soms zijn er volwassen exemplaren die veel kleiner zijn dan normaal. Als dit het geval is noemen we het logischerwijs dwergen, opnieuw erg gezocht onder verzamelaars.

Gigant  

 

Het tegenovergestelde van dwerg exemplaren. De gigants zijn veel groter dan de gemiddelde volwassen exemplaren van een soort. 

Doublet  

 

Dit zijn beide helften van een tweekleppige schelp. Het liefst worden tweekleppige schelpen als doublet verzameld.

 

Schelpen kopen

Hopelijk hebben jullie nu een beter idee waar je op moet letten als je schelpen gaat kopen. Ik wil ook nog even mede delen dat het altijd slim is om prijzen van verschillende verkopers te vergelijken. Zo zie je meteen welke verkopers veel te duur zijn en welke voor een goede prijs materiaal leveren.

Mineralenenfossielenkopen.nl heeft voornamelijk schelpen uit oude collecties en heel af en toe “vers” materiaal maar dit is de uitzondering. Omdat ik oude verzamelingen inkoop ipv. zelf te verzamelen kan ik dus altijd de beste prijs leveren voor prachtige specimens.

Tot slot

En wil jij graag nog meer weten over schelpen, dan raad ik aan om eens in de database van www.mineralen-fossielen.nl te kijken. Hier staat een hoop informatie en nog veel meer specimens afgebeeld.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!