Fossielen en Mineralen van Rheine en Wetteringen

Fossielen en Mineralen van Rheine en Wetteringen

Fossielen en Mineralen van Rheine en Wetteringen

Fossielen en Mineralen van Rheine en Wetteringen

Geplaatst op 24-5-2019 door Ibe van Oort

Fossielen en mineralen van Rheine & Wetteringen

Zaterdag 18 mei 2019 was het dan zo ver de kalkgroeves Rheine & Wetteringen! Natuurlijk via een door Stichting Geo-Oss georganiseerde excursie. Omdat ik zelf op het stuk van en naar de groeves (de lange afstanden) een rolstoel nodig heb. Had ik mijn broertje pieter mee gevraagd voor het zware werk en hij had er net als mij zin in.

Een beetje info voor af

De groeves (we zullen er twee bezoeken) liggen in Duitsland een stukje achter de achterhoek (Noordrijn-Westfalen). Het zijn kalkgroeves dat maakt het een beetje makkelijker hakken. De ouderdom van deze kalksteen is overigens het cenomaniaan (begin laat krijt) 99.6 tot 93.5 miljoen jaar oud. In deze groeves zijn zowel fossielen als mineralen te vinden. Beroemd zijn de soms metersgrote ammonieten die er af en toe gevonden worden. De mineralen die er te vinden zijn, zijn pyriet, marcasiet en calciet. Dit is waar de meeste andere verzamelaars vandaag vooral naar zullen gaan zoeken. Marcasiet heb ik nog niet zelf gevonden dus dat lijkt mij zeker iets om naar uit te kijken maar voor de rest richt ik mij vandaag op de fossielen. Ik ben benieuwd wat wij allemaal in Rheine & wetteringen zullen vinden!

Het begin

We konden gelukkig met enkele andere Geo-leden mee rijzen. En stonden dan ook al vroeg op de parkeerplaats waar we werden verwacht. Het is een lange rit van bijna twee uur om op plaats van bestemming te brengen. Maar de reis verloopt voorspoedig en we zijn dan ook mooi op tijd op de parkeerplaats van de eerste groeve. Deze eerste groeve is kalkwerde Breckweg en kalk is er zeker genoeg te vinden.

Mega ammoniet

Ik ben nog maar net de groeve binnen of ik hoor iemand roepen zo wij zijn klaar voor vandaag. Dan zie ik ze zonder te overdrijven met een ammoniet van een halve meter doorsnede aanlopen! Zelf heb ik op dat moment nog amper tijd gehad om rond te kijken…. Dus alle reden om zelf ook vol goede moed aan de slag te gaan.

Heel veel inocerammus schelpen

Vlak na dat ik de ammoniet te zien kreeg doe ik mijn eerste eigen vondst een fossiele schelp inocerammus sp. Daarna blijft het een tijdje rustig tot dat Pieter mij op een gegeven moment roept van achter in de groeve. Hij heeft de nodige inocerammus schelpen gevonden en eenmaal aangekomen vind ik er daar ook een leuk aantal. Pieter doet daar natuurlijk nog een schepje boven op met de vondst van een afdruk van een ammoniet en een hele ammoniet niet groot maar mooi.

Wetteringen

De tweede groeve is de Wetteringen het begin is een ramp de groeve loopt steil naar benden. En Dit is achterstevoren in de rolstoel niet echt prettig! Gelukkig gaat het goed en zijn we toch relatief vlot beneden tijd dus om eens wat rond te lopen. Ik krijg de kans niet om wat te vinden of Pieter komt al met de eerste marcasiet en pyriet knollen aanzetten… Hierna duurt het wel even maar dan vind ook ik een hele mooie grote marcasiet knol waar ik erg blij mee ben.

Alweer afgelopen

Pieter vind dan nog een aantal fossiele schelpen. En ik een klein stukje licht oranje calciet dat natuurlijk ook mee mag. De mooiste vondsten uit deze groeve vinden we echter niet maar krijgen we van onze mede verzamelaars. De een is een prachtige bijzonder grote en complete fossiele schelp. En het andere stuk is een handstuk met mooie calciet kristallen die geleidelijk van kleur veranderen. Als afsluiter drinken we met zijn allen nog wat in een lokaal cafeetje. Hierna beginnen we aan de lange voorspoedige rit terug naar huis.

Calciet, Wetteringen, Duitsland 
Rheine, Wetteringen, Duitsland, Mineralen, Fossielen, Pyriet, Marcasiet, Inoceramus, Fossiele schelpen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!