Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg

Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg

Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg
Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg

Wekelijkse blog 1-6-2018 Piesberg

Geplaatst op 1-6-2018 door Ibe van Oort

Voorwoord

Welke fossielen verzamelaar heeft er nu nog nooit van gehoord? Een fossielen locatie die wereldberoemd is vanwege zijn vaak prachtig bewaard gebleven fossielen planten. De Piesberg is een steenkool/zandgroeve en ook komt er een conglomeraat aan de oppervlakte, de steenkoollagen zijn afgezet in het Carboon. Deze bestaan volledig uit gecompenseerde fossielen planten, er kunnen echter in de steenkool ook enkele fossielen arthropoden en degenkrabben gevonden worden. Zelden zijn er ook mineralen bekend uit deze afzettingen.

Ik richt mij vooral op het dierenrijk en heb eigenlijk nauwelijks kennis van “Fossielen” planten. Toch ben ook ik zeer benieuwd naar deze Fossielen locatie, met in de hoop enkele dierlijke restanten en mineralen te ontginnen.

 

Excursie Piesberg (27-5-2018)

Om 7uur vertrokken ik en mijn vader de richting Piesberg, via een door Stichting Geo Oss georganiseerde excursie. Na een voorspoedige rit van +/- 2 uur komen we aan op de aangegeven parkeerplaats. Een klein deel van de deelnemers en onze gids waren al gearriveerd, en het duurde niet lang voordat de rest er ook was.  Eenmaal in de groeve krijgen we van onze gids uitleg over de gesteentelagen en het voorkomen van verschillende dier/plantensoorten. Tijdens het carboon was de piesberg een groot moeras, waar plantenresten zich opstapelden. Hierdoor kon er geen zuurstof bijkomen, wat ideaal is voor het fossilisatie proces. na de uitleg lopen we iets verder de groeve in, vanaf hier heb je een prachtig overzicht over alle steenkool lagen in de groeve (1). Niet lang daarna arriveren we bij een plek waar we aan de slag kunnen, het leuke is dat elke steen die je omdraait wel enkele fossielen planten bevat. Dus na eerst even rond gelopen te hebben zoek je al snel je plaats, waar je gaat werken richting de laag waar al deze resten uitkomen. Het 1e gat wat ik maak om dit te bereiken levert niets op dan een soort steenkool-drap (2).  Tijd om wat te verschuiven dus, na weer losse gesteenten te hebben verwijderd kom ik op de juiste steenkool houdende lagen uit. Het is hier ook dat ik betere vondsten begin te krijgen. (3/4/5) Op deze plek besluit ik dan ook door te gaan tot mijn 2 emmers gevuld zijn. De tijd gaat voorbij en er blijven alleen maar meer planten boven komen, Waaronder de beste eigen vondst van vandaag (6).  Na deze vondst echter zie ik dat mijn emmers vol zitten dus word het weer tijd om in te pakken en te vertrekken.

 

Weer Thuis.

Eenmaal thuis gekomen ben ik maar meteen begonnen om alles uit de emmers te halen en nog eens goed te bekijken. Dan volgt het determinatie proces, zelf heb ik zeer weinig planten kennis en ben ik genoodzaakt literatuur raad te plegen. Gelukkig heb je via het internet zo het een en het ander boven gehaald. Het probleem is echter dat het niets helpt om gewoon naar plaatjes te kijken, je zal specifieke eigenschappen van de genera moeten achterhalen om andere genera uit te kunnen sluiten. Dit is dan ook iets wat ik niet meteen voor elkaar heb gekregen. Na wat hulp ingeschakeld te hebben heeft het nog een tijd geduurd voordat ik de 1e  exemplaren tot het juiste geslacht kon indelen, ook heb ik andere laten kijken die er enkele voor mij al hadden gevonden. Ik heb dus al een aantal voor elkaar maar het duurt nog even voordat het volledig gedetermineerd is.


Met andere woorden een zeer geslaagde dag, ondanks het ontbreken van dierlijke fossielen en mineralen. Voor wie zelf een groeve of dergelijke vindplaats gaat bezoeken adviseer ik als afsluiting nog om van elk aanwezig (identificeerbaar) gesteente een monster mee te nemen. En deze aan een aparte database in je collectie toe te voegen.  Hierdoor krijg je een steeds beter overzicht van gesteenten en word het makkelijker om deze zelf te identificeren. Wat van belang is voor zowel de mineralen als fossielen verzamelaar.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!