Mosasaurus Fossielen

Mosasaurus Fossielen

Mosasaurus Fossielen

Mosasaurus Fossielen

Geplaatst op 14-2-2020 door Ibe van Oort

Mosasaurus Fossielen

Deze week het blog mosasaurus, alles wat je maar wilt weten over de mosasaurus. De fossielenmarkt word overspoeld met tanden en botten van deze dieren, maar wat zijn het nu eigenlijk? Meer weten, lees dan snel het blog Mosasaurus!

Wat is een mosasaurus?

De naam mosasaurus betekend maashagedis, dit komt omdat het dier is ontdekt in tunnels van de Sint-Pietersburg te Maastricht vlak bij de maas. Het is geen dinosaurus zoals wel eens word gesuggereerd. Maar het was een reptiel dat terug geëvolueerd is om in het water te kunnen leven. Het zijn de marine top-roofdieren uit het late krijt.

mosasaurus beagei

Biologie

De schedel en ook de onderkaak zijn behoorlijk robuust en lang gerekt met rijen vol van enorme stevige dikke tanden. Krachtig genoeg om vlees te verscheuren en botten te kraken! Aan het lichaam zaten grote peddels en een flinke staart om het dier in het water voort te kunnen bewegen.

Geschiedenis

Het eerste skelet werd in 1766 (of nog eerder) gevonden in de mergelgroeve van de sint-Pietersberg. Het was een spectaculaire vondst die jammerlijk genoeg in 1794 door de fransen werd weg geroofd. Tot op de dag van vandaag licht dit type specimen nog in het museum van Parijs. Er zijn sindsdien vele pogingen vernomen om het stuk terug te krijgen maar zonder resultaat. Gelukkig zijn er inmiddels nog meerdere en ook completere mosasaurus skeletten gevonden, deze zijn te zien in het museum te Maastricht.

Platycarpus ptychoon

Soorten

Er zijn wereldwijd inmiddels zo’n 20 soorten mosasauriërs beschreven, deze zijn onderverdeeld in 10 genera. De bekendste soorten zijn mosasaurus hoffmanii en prognatodon saturator de maastrichtse specimens.

Daarnaast zien we in de handel ook nog wel eens M. beagei en Platycarpus ptychodon. Er zijn er wel meer maar te vinden maar deze worden dan meestal omschreven als mosasaurus sp, dit omdat determinatie op basis van alleen tanden vaak redelijk ingewikkeld is.

Fossielen Kopen?

Wanneer je fossielen verzameld begin je vaak met fossielen kopen. En dan krijg je al snel enorm veel mosasaurus tanden te zien. Hier is heel veel vraag naar en de markt word er mee overspoeld, maar klopt dit wel? Er zijn inderdaad veel mosasaurus tanden, maar een groot deel van wat u ziet is deels gereconstrueerd of volledig namaak, er mist dan ook vaak de belangrijke data. Zie hieronder een voorbeeldje van hoe u gedeeltelijke replicas kunt herkennen.

Links zie je de wortel als je deze volgt naar rechts tot de pijl dan zie je op een gegeven moment een lijn die anders van kleur is over een behoorlijk groot stuk. de kleur is hier meer roze dat duid er op dat dit origineel ontbrak, en aangezien het op de grens met tand en wortel zit, wil het zeggen dat de wortel er helemaal aan is geknutseld.

Deze vorm van namaak  komt veel voor maar is nog redelijk makkelijk te herkennen, je moet hier altijd scherp op zijn! Zeker als de tand erg voordelig is, maar ze willen ook nog wel eens absurd duur zijn!

Mosasaurus, Fossiel, Fossielen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!