De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 2 Site B )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 2 Site B )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 2 Site B )
De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 2 Site B )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 2 Site B )

Geplaatst op 7-9-2018 door Ibe van Oort

De vondst van Site B

Het is nu een dag sinds onze laatste zoektocht met Jeroen van Quinta Casa da Fonte. Het is al rond 11uur s’avonds als wij met zijn tweeën eens op het internet gaan speuren om te kijken of er in de buurt nog wat te vinden is. Een geologisch kaartje en wat kennis van de omgeving doen wonderen. Het duurt nog een uurtje maar dan hebben we de locatie “ hier aangegeven als site B ” gevonden. Een oude groeve waar lagen met graniet vermengde kalksteen voorkomen afgewisseld met massieve kwartsblokken.

Micro misser……

De volgende dag tegen het einde van de middag stappen we met vieren in de auto op weg naar de locatie. Het is even puzzelen maar dan slaan we al snel een kalkweggetje in die op de plek uit zou komen. Het is een flink stuk lopen als we bij een kalkafzetting komen. Hier komt alleen het kalk met de restjes graniet naar boven. Al wat we vinden is biotiet-mica deze zwarte plaatjes zijn los gekomen uit het graniet en we besluiten wat te verzamelen voor in micromountjes.

Graniet kan het nog harder?

Het is algemeen bekend dat graniet een zeer hard gesteente is. Graniet is een stolling gesteente en bestaat uit verschillende mineralen waar onder kwarts, veldspaat en mica. Deze zijn onder hoge druk gevormd met een zeer hoge temperatuur. We lopen maar terug naar de auto en zien op de kaart dat we een paar weggetjes te vroeg waren afgeslagen en dat dit niet de ingang naar site B is. Een stukje verder rijden we naar het juiste weggetje en onze auto past net tussen de huizen door, wat heuvel op nog even een uitdaging is voor onze man achter het stuur.

Eindelijk

Het is al vrij laat als we door de door de poort van de groeve lopen “ Jeroen had van te voren natuurlijk al wat nagevraagd en in het weekend mocht je als de poort open was gewoon binnen lopen.” We lopen nog een stukje en kijken al goed op de grond voor aanwijzingen naar grotere kristallen. Op een gegeven moment vindt een van de anderen een heel groot blok met gaatjes. Ja zeggen we al snel: DIE moet door midden. We kijken even waar de breuklijnen lopen om de kristalletjes aan de binnenkant niet te beschadigen. En dan gaan we aan de slag!  Met drieën beginnen ze om de beurt te hakken. Het duurt even maar dan komen langzaam steeds meer bergkristalletjes naar buiten. Twee blokken later rond 8 uur s’avonds zijn we klaar om in te pakken en de buit te bergen.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!