De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho )

De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho )

De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho )
De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho ) De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho )

De mineralen van de Minho regio ( Deel 3; gesteente van de Minho )

Geplaatst op 14-9-2018 door Ibe van Oort

Voorwoord

Dit blog wil ik geheel wijden aan de gesteente van de minho regio, als afsluiter op een prachtige 3delige blog. Natuurlijk staat er volgende weer een nieuwe blog klaar met een nieuw onderwerp. In de Minho regio komen voornamelijk 2 soorten gesteente aan het oppervlakte, dit zijn fylliet en graniet. Als verzamelaar van Mineralen en/of fossielen is het belangerijk om ook een gesteente verzameling bij te houden. Elke keer dat je toch op een vindplaats bent is het een kleine moeite om wat gesteente monsters mee te nemen. En na verloop van tijd als deze gesteente collectie wat gegroeid is dan geeft dat een heel mooi overzicht.

Alles over graniet

Graniet is een stollingsgesteente dat voornamelijk bestaat uit kwarts, Kali-veldspaten, Plagioclaas, en de mica soorten muscoviet en/of biotiet. De verhoudingen binnen het graniet kan verschillen maar doorgaans is kwarts de dominante steensoort. Graniet bestaat over het algemeen dan ook voor % 50 uit kwarts. Graniet is gevormd door het ondergronds stollen van magma. Hierdoor word het een diepgesteente genoemd. Doordat het op diepte stolt koelt het langzamer “ de hitte kan daar nou eenmaal minder snel ontsnappen ”. Hierom hebben kristallen dus tijd gehad om zich te vormen. Mocht het graniet na vorming nog eens aan extreme hitte worden blootgesteld dan word het een metamorfe gesteente genaamd gneis. Graniet word in de bouw veel gebruikt als siersteen voor aanrechtplaten en tegeltjes. Graniet is een zeer hard gesteente en hierdoor overleeft het vaak processen als erosie. Daarom is graniet in veel gevallen ook een heel oud gesteente.

Naamgeving “ Alles over Graniet ”

De naam graniet is afgeleid van het latijn, Granus wat iets als korrel betekend het verwijst naar het korrelige voorkomen/uiterlijk van graniet. Maar graniet bestaat helemaal niet uit korrels! Het bestaat uit kristallen van de mineralen die er in voorkomen. Kijk maar eens goed naar een stukje graniet, en je zult het zelf ondervinden.

Alles over fylliet

Fylliet is een metamorfisch gesteente, het is ontstaat nadat leisteen onder hoge druk komt te staan. Fylliet is een tussen fase in de reeks van; > Leisteen > Fylliet > Schist. Fylliet bestaat voornamelijk uit verschillende soorten mica’s en kwarts. Fylliet is makkelijk afbreekbaar en heeft een heel goede splijting.

Naamgeving “ Alles over Fylliet ”

De naam Fylliet komt van het Griekse woord phyllon wat letterlijk vertaald blad betekend.

 

Het blog voor volgende week blijft nog even een verrassing dus houdt het goed in de gaten. Elke vrijdag middag staat het weer voor u klaar!

Graniet, Fylliet, Gesteente, Mineraal, Mineralen, Stenen, steen, stenen verzamelen, Stenenverzameling

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!