De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen )
De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen )

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen )

Geplaatst op 31-8-2018 door Ibe van Oort

De Mineralen van de Minho regio ( Deel; 1 Mineralen in de bergen ) 

Aankomst

Het is de 7e dag van onze trip door Portugal als we aankomen bij het voor ons vertrouwde Quinta Casa da fonte. We zijn hier 3 jaar geleden geweest en kennen de mensen ter plekke. Het praat ook makkelijk om dat één van de eigenaren Nederlands is. Hij, Jeroen, weet veel te vertellen over deze streek. Als we aankomen gaat het al vrij snel over het mineralen verzamelen. O zegt Jeroen “ van Quinta Casa da Fontemineralen? Dan weet ik nog wel iets in de buurt. Misschien dat we straks al naar een leuke locatie kunnen, even kijken hoe het loopt.

Met 4 in een 4x4

Een paar uur later is het inderdaad zo ver. Ik haal mijn houweel “ die deze trip nog niet gebruikt is geweest ” met veel plezier uit de koffer. En dan stappen we met zijn vieren  in de terreinwagen. Even later rijden we het kleine dorpje uit richting de berg. Het terrein word steeds ruwer en wilder, op een gegeven moment houdt de verharding op. We zijn nu op een punt gekomen dat normale auto’s het terrein niet aankunnen. Het is een flink gehobbel maar de auto houdt het prima uit, ook op de punten waar hij bijna scheef komt te staan. Een halve berg verder komen we tot stilstand op een plek waar een paar jaar geleden door erge branden alles is weggetikt “ het extreme weer veroorzaakt hier vaak branden ”. Alles wat nog over is zijn hopen, inmiddels deels uit geërodeerde stenen met een zwarte rand. Het zoeken kan begingen!

De grote glimmende rots

We zijn allen net bezig als de 1e brokken massieve kwarts met plaatjes mica gevonden worden BINGO! Nu gaat ieder zijn eigen richting op in de hoop op meer dergelijk materiaal. Ik vind wat kwarts met mica en een rozig mineraal “ waarvan ik er later achter kom dat het om Orthoclaas gaat een veldspaat aannemelijk in graniet ”.  Ook vind ik het enige kwarts / bergkristal puntje, maar natuurlijk is de beste vondst voor Jeroen. Hij kent de locatie immers het beste en weet al beter waar hij moet kijken. Het is een blok melk achtige bergkristal met door de gehele steen plaatjes zilveren mica.

Mica is een groep mineralen; de mica groep deze mineralen verschijnen als dunne plaatjes en worden bijvoorbeeld verwerkt als vuurvaste kachelruitjes. De bekendste mica’s zijn Muscoviet, biotiet en lepidoliet

Nog eventjes zoeken en dan rijden we verder om het tochtje te volbrengen. We komen aan op het hoogste punt van deze berg die op 1273 meter licht. En zien een groot huis met een radiotoren. Jeroen legt uit dat dit huis nog bewoont wordt door een heel gezin. Hij komt er regelmatig en neemt ons mee op de toren. Het verschil met tempratratuur is enorm voor gisteren 44 graden in Salamanca en nu 12 graden hier met een sterke wind! We klimmen de toren op maar het is behoorlijk koud dus zitten we snel weer in de auto. Op de terug weg hebben we nog even geluk. Er vliegt een dwergarend met prachtige duikvlucht naar beneden, op jacht. Op een manier zoals alleen de dwergarend dat kan! Vleugels helemaal ingetrokken, poten naar beneden en vlak voor de grond stijl naar boven. Bijna 20.00 uur tijd om terug te rijden.

Onder hoge druk

De volgende dag is het natuurlijk de bedoeling om de mineralen verder schoon te maken. Hiervoor word de hoge druk spuit uit de garage gehaald. Als al het vuil er nou nog niet af is dan gebeurd het ook niet meer. De stenen drogen daarna snel in de hete Portugese zon, Het volgende probleem is de verzending van de stukken….. Met alle zware blokken massieve kwarts en graniet worden ze op het vliegveld niet vrolijk. Het is ook nog even een discussie om de stenen te zagen, maar dan loop je kans dat je op een breuklijn zit en dat het knapt op een verkeerd punt. Uit eindelijk besluiten we om de volgende dagen nog even af te wachten.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!