Het ordenen van uw mineralenverzameling

Het ordenen van uw mineralenverzameling

Het ordenen van uw mineralenverzameling
Het ordenen van uw mineralenverzameling Het ordenen van uw mineralenverzameling Het ordenen van uw mineralenverzameling Het ordenen van uw mineralenverzameling Het ordenen van uw mineralenverzameling

Het ordenen van uw mineralenverzameling

Geplaatst op 18-5-2018 door Ibe van Oort

Het ordenen van uw mineralen verzameling

Wat is een mineraal?

Om even bij het begin te beginnen Wat is nu precies een mineraal? Een mineraal is een bepaalde chemische samenstelling in vaste conditie. Dus geen gas of vloeistof, elk mineraal moet zijn eigen kristalrooster hebben. en in natuurlijke conditie optreden “ dus op aarde te vinden zijn maar bijvoorbeeld buitenaards kan ook “. Dat houd dus in dat als iets door de mens is gemaakt het automatisch geen mineraal is. Ook is het van belang dat het niet van organische oorsprong is " Dus barnsteen of parels zijn geen mineralen ". Aan mineralen worden verder ook veel genezende eigenschappen toegewezen echter is dit nooit wetenschappelijk bevestigd, daarom is het dus eigenlijk onzin. Wel is het zo dat alle stenen / gesteenten zijn opgebouwd uit mineralen. Het is de vaste massa onder onze voeten, je zou kunnen stellen dat er zonder mineralen geen leven mogelijk kan zijn. Ook in onze moderne industrie worden allerlei mineralen verwerkt. Hoeveel zeldzame mineralen zitten er alleen al niet in uw mobiele telefoon!                                                                                                                                                                                                                                                

Het organiseren van uw mineralen verzameling.

Als verzamelaar kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. De organisatie en opslag van gegevens is voor een verzamelaar, het belangrijkste wat er is en je zult het altijd nodig hebben. Zelf deel ik mijn verzameling in aan de hand van de Strunz classificatie een systeem dat de mineralen indeelt aan de hand van alle chemische eigenschappen en er zijn 10 groepen te weten: 

  1. elementen
  2. Sulfieden
  3. haliden
  4. oxiden
  5. carbonaten
  6. boraten
  7. sulfaten
  8. fosfaten
  9. silicaten
  10. organische verbindingen “ bij deze classificatie word het wel toe gerekend maar heel officieel zijn het geen mineralen “  

je hebt ook nog zoiets als Polymorfen " het zelfde mineraal maar dan uit een ander kristalrooster ". Heel officieel zou je dit als het zelfde mineraal moeten beschouwen. Om een voorbeeldje te geven: Aragoniet zou je dus als Calciet moeten omschrijven. Dit maakt het echter allemaal een stuk ingewikkelder dus daar doe ik niet aan mee! In mijn digitale systeem heb ik de volgende reeks codes met als volgt:

M5 Aragoniet 1 Waar De M dus staat voor Mineraal de 5 voor carbonaten en de 1 voor het hoeveelste stukje aragoniet in mijn verzameling het is.  Mijn kaartje ziet er daarom betrekkelijk simpel uit. 

Overige gegevens als hardheid en kristalstelsel zet ik vervolgens in mijn digitale systeem wat ik via Excel heb aangelegd. Ik kan hier bijvoorbeeld ook een foto weergeven.

Tot slot

Als mensen langer verzamelen gaan ze liever meer zelf zoeken wat natuurlijk ook het leukste is. Maar veel mensen gaan enkel zelf zoeken, daarmee zal je je zelf enorm beperken. Je zult dan nooit iets als Cyanotrichiet of een klompje Goud van enig formaat in handen kunnen krijgen. Dus laat je niet beperken en gebruik het INTERNET!

Mineraal, Mineralen, Agaat, Amethist, Bergkristal, Kwarts, Rookkwarts, Bariet, Galeniet, Calciet, Mineralen verzamelen, Mineralen verzameling

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!