Micromount-mineralen verzamelen

Micromount-mineralen verzamelen

Micromount-mineralen verzamelen

Micromount-mineralen verzamelen

Geplaatst op 15-3-2019 door Ibe van Oort
Alles over Micromount mineralen
Deze week alles over micromount mineralen, een hobby of beter gezegd specialisatie die zich richt op hele kleine stukjes steen. Wil jij meer weten over het verzamelen, prepareren en monteren van micromount mineralen? Lees dan snel de rest van dit blog!

* Foto 1; Privé Collectie sulfieden
* Foto 2; Micromount Wulfeniet / Rowley mine, Arizona, USA

Micromounts
De term micromount betekend letterlijk klein monteren (micro = klein Mount = monteren). De mineralen worden opgeslagen in doosjes van gemiddeld 2.8 bij 2.8 bij 2 centimeter. Veel mineralenverzamelaars verzamelen handstukken. Het voordeel van micromounts is dat zij veel minder ruimte innemen dan handstukken. Je kunt er dus veel meer kwijt op de zelfde plek. Daarnaast komen sommige vaak de zeldzame mineralen alleen in hele kleine hoeveelheden voor. Als je enkel handstukken verzameld zal je deze dus nooit aan de collectie toe kunnen voegen. Het enige nadeel is wel dat je al snel een goede stereo-microscoop nodig hebt om alles te kunnen zien.
Monteren
De Stenen worden verzameld uit grotere stukken steen die bijvoorbeeld met een steenbreker verkleind kunnen worden tot het juiste formaat. Let hierbij wel op dat je de eventuele kristallen niet of zo min mogelijk beschadigt. De mineralen worden vervolgens vastgekit in de plastic doosjes/micromounts. Dit vastkitten doen we met speciale bevestigingskit. Deze kit tast de mineralen niet aan maar de kit kan wel uitdrogen. Dus is het misschien handig om de kit na een paar jaar te vervangen, zodat de mineralen niet opnieuw los in de doosjes gaan zitten. Als het mineraal in heel kleine hoeveelheden aanwezig is op zo’n manier dat je het makkelijk kwijt raakt, dan is het de beste oplossing om er ook een driehoekig papieren pijltje naast te plakken. Op die manier hoef je niet te zoeken waar het specimen zich in de steen bevind. Tot slot volgt het belangrijkste onderdeel van het monteren. Namelijk het bijvoegen van alle gegevens, in principe is de naam en vindplaats voldoende maar andere gegevens als datum kunnen natuurlijk altijd vermeld worden.

Foto 1; Rozenkwarts / Tanzania / Coll. Webshop
Foto 2; Hematiet / Brazlië

Determineren
Het determineren van micromounts is extra ingewikkeld. Dit omdat je werkt met kleine specimens waar de eigenschappen moeilijker van te zien zijn dan bij handstukken. Ook vallen sommige dingen die het determineren vergemakkelijken helemaal weg, zoals bijvoorbeeld de streepkleur. Je kunt micromountjes niet op een plaatje gaan krassen want dan ben je waarschijnlijk heel je stuk kwijt. Ook zit er vaak veel te veel matrix (moedergesteente) om heen. Toch is het ook voor beginnende verzamelaars te doen om veel mineralen te determineren. Het goed observeren van de eigenschappen is daarbij belangrijk. Maar ook de vindplaats kan een lijdraad zijn, er is namelijk veel terug te vinden over welke mineralen waar gevonden kunnen worden. Hiervoor gebruik ik zelf de website www.mindat.org maar andere websites/literatuur moeten we natuurlijk nooit uitsluiten. Want samen vormen zij een goed beeld van wat voor mineraal het zou kunnen zijn. Na al het zoekwerk is het aan jou om het micromountje te determineren.
Foto’s
Zoals inmiddels bijna gebruikelijk is, zet ik aan het einde van de blog weer een leuke fotoserie met zowel micromounts uit mijn privé collectie als micromounts van de webshop.

Foto 1; Goud op kwarts / Yelloknife, Canada
Foto 2; Zilver / Clara mine, Wolfbach, Duitsland
* Zeldzame mineralen zijn makkelijker aan te komen in kleine hoeveelheden.

Foto 1; Galeniet / Peterszeche, Butbach, Duitsland
Foto 2; Helvien / Hörtekollen, Noorwegen

Foto 1; Malachiet, Last chanse Mine, Arizona, USA
Foto 2; Azuriet met Malachiet, Last chanse mine, Arizona, USA
Micromount, Micromounts, Micromount mineralen, Mineraal, Mineralen, Micromount mineralen verzamelen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!