Metaal in plaats van steen!

Metaal in plaats van steen!

Metaal in plaats van steen!

Metaal in plaats van steen!

Geplaatst op 15-2-2019 door Ibe van Oort / Pieter van Oort

Metaal in plaats van steen.

Deze week is het blog even iets anders dan normaal, niet alleen is het een onderwerp dat een beetje buiten de boot valt, maar ook het feit dat we een gastschrijver hebben. Die gast schrijver is Pieter, mijn broertje. Die het prachtig vind om met de metaaldetector te gaan zoeken en die vandaag een deel van mijn blog zal schrijven. Vorige week zaterdag (9-3-2019) ben ik met hem mee geweest en hier leest u over deze zoektocht die een beetje anders is dan normaal. En eerlijk gezegd vind ik de vondsten niet biologisch en/of niet oud genoeg. Maar ondanks dat blijft het een mooie tijdsbesteding.

Pieter

Het eerste stukje dat dit keer aan pieter is om te schrijven over zijn hobby:
Jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag van mijn ouders een goedkope metaaldetector (de detector die Ibe zaterdag gebruikt heeft….) en ik was er gelijk helemaal weg van. Na veel zoeken met wat kleine maar toch wel leuke vondsten besloot ik dat het tijd was voor een betere detector die preciezer zocht en dieper kon zoeken. Toen had ik er een tijd niet veel mee gedaan en een paar weken geleden had ik toch weer zin om te gaan zoeken en ik doe het op dit moment erg vaak.          Ibe vroeg vrijdag of hij zaterdag mee kon detecteren en dat leek mij erg gezellig.

Hoe het begon

We beginnen deze zoektocht in de agrarische omgeving van de Maashorst wat voor ons niet heel ver weg is. We zoeken alleen in openbaar terrein en op plekken waar het ook werkelijk is toegestaan. We beginnen aan de rand van een zijweggetje, een plek waar de metaaldetectors flink piepen. Maar waar het zoeken bij nader inzien bijna onmogelijk gemaakt word doordat er heel veel stenen in de weg liggen. Veel al stenen die in het verleden gebruikt zijn voor de bouw en naderhand als opvulling. Baksteen is dan ook een van de meest gevonden objecten… Wel heeft pieter nog een leuke vondst, een tinslak. Geen gastropode (slak als in weekdier)  maar een ertsslak. Dit is een smeltrest van een metaal in dit geval dus tin. Waarschijnlijk is dit al een gebruiksobject geweest. Het object heb ik van pieter mogen ontvangen en is daarom in de webshop terug te vinden. Onder de nieuwe categorie Bodemvondsten zie LINK. Hierom besluiten we om iets verder op aan de bosrand te gaan zoeken. De locatie is al beter omdat er veel minder stenen in de weg liggen. Wanneer de metaaldetector afgaat begin ik met graven, dit is echter de wat minder precieze metaaldetector en daardoor krijg ik het signaal niet helemaal op het object gefocust hoewel het toch erg sterk is.   

Troep troep troep…

De grote schep gaat vrijwel meteen de grond in, en het duurt niet heel lang voor dat het stuk ijzer gevonden is. Wat het is? Is nog maar de vraag, het is in ieder geval een flink roestig ijzeren gebruiksobject. Wat mij wel opvalt is de hoeveelheid metalen troep die je blijkbaar overal kunt vinden. Het ene is echt troep en het andere is daadwerkelijk interessant om te bekijken en te vinden. Natuurlijk gaat ook de echte troep mee, in eerste instantie om er foto’s van te maken voor dit blog. In tweede instantie om te zorgen dat de roestige vervuiling uit de bodem weg is.

Foto 1 : Een oud blikje ook een metaaldetectorvondst, bijzonde hoeveel afval er in de grond zit!
Foto 2 : Zinken dakplaten uit de periode van 1850 en 1940. Deze zijn gebruikt om het dak te beschermen tegen invloeden van buiten af.

Betere vondsten

De laatste locatie is nog wel de beste, het is hier dat wij ook daadwerkelijk interessante dingen vinden. Voor pieter betreft dat muntjes en voor mij zijn het keverlarven en een door pieter gevonden loopkever genaamd; Carabus problematicus ofwel de korrelschallebijter. Leuk om foto’s van te maken en weer te laten lopen.
Dit stukje is voor de rest dan ook aan pieter om te schrijven:
Na heel wat verschrikkelijke zoekplekken die Ibe had bedacht besloot ik het heft in eigen hand te nemen en zelf voor ons een zoekplek te kiezen. Het besluit lag op een zijweggetje langs een groot boerenveld, en met succes! Na een paar minuten vond ik al kleine plakjes metaal. Later bleken dit stukjes van daken te zijn ook te koop in de webshop zie LINK. Ibe kon niet goed met mijn goedkope metaaldetector overweg en vond dan ook niet heel veel soeps… Na ongeveer twintig minuten kreeg ik echt een mooi signaal, het bleek een duitje uit zeeland te zijn (1784). Dat was heel mooi maar daar stopte het nog niet. Ik vond nog een Britse (kogel) huls en wat ik dacht een mortierkop te zijn, maar het was helaas het bovenste deel van een oude hanglamp….. Ibe besloot dat het goed was geweest voor vandaag. Dus we maakten nog een paar laatste gaten voordat we naar huis gingen. Wel hadden we nog een klein knoopje gevonden en een klein Nederlands centje (1877). Uiteindelijk was dit een heel geslaagde dag en ik hoop dat ibe vaker mee gaat.

1 * De lampenkop waarvan pieter dacht dat het een mortier was....
2 * Een onderdeel van de binnenkant van een oud zakhorloge uit 1900 zie webshop LINK.

2 De 2 Muntjes
Metaal, ijzer, zakhorloge, lamp, munten, metaaldetector, metaaldetectoren, vondsten, bodemvondsten

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!