Juchem & Idar Oberstein

Juchem & Idar Oberstein

Juchem & Idar Oberstein
Juchem & Idar Oberstein Juchem & Idar Oberstein

Juchem & Idar Oberstein

Geplaatst op 28-9-2018 door Ibe van Oort

Juchem & Idar-Oberstein Special

Dit weekend was het dan zover we zouden eindelijk met Geo-Oss richting Idar-Oberstein kunnen vertrekken en daarna het weekend met eigen familie gaan zoeken. Hoewel ik in Idar-Oberstein al eerder was geweest ben ik hiervoor nog nooit in de gelegenheid geweest om de Juchem te bezoeken. De Jucem ook wel steinberg juchem is een zeer grote basalt groeve. En basalt is een verschrikkelijk hard stollings gesteente.

Direct heuvel op

In de groeve aangekomen mag je na het betalen van de € 10,- per persoon met de groep mee naar boven, en naar boven ga je. Anders dan bij veel groeves moet je bij steinbruch juchem “ in ieder geval waar wij gingen “ eerst een heel stuk steil omhoog, dus voordat je kunt gaan hakken op de aangewezen plekken is het nog een heel gesjouw.

Lekker hard

Het gesteente dat je eenmaal boven tegenkomt is Melafier Basalt, we krijgen van de mede verzamelaars te horen dat het gesteente dat je moet hebben donker groen moet zijn, ook moeten er hele grote bollen in zitten. Deze bollen of eitjes die moet je hebben want hier zitten de agaat nodules en andere mineralen in verstopt. Het gesteente is echt hard je bent wel effe bezig voordat je goeie steen door hebt, ook is het nog goed zoeken om de juiste stenen te vinden. Pas tegen het einde begint dat beter te lukken. Hoewel ik me moe aan het maken ben voor vrij weinig agaat en calciet nodules is het mijn broertje die de betere vondsten maakt. Hij vind zo tegen het einden een hoop eitjes. Tegen de middag besluiten we om terug te gaan richting Idar-Oberstein.

Ellende in Idar-Oberstein

Nu gaan we ipv de akkers eerst nog even richting de twee dorpje Idar en Oberstein deze 2 dorpjes zijn heel erg bekend omdat ze zich beide kenmerken door hun werk met mineralen & edelstenen. Je hebt behoorlijk wat slijperijen en alle toeristenwinkeltjes liggen helemaal vol met stenen. Omdat ik er zoals vermeld een aantal jaar eerder was geweest had ik hoge verwachtingen van de ruwe specimen mineralen die in de vitrines zouden moeten liggen. Maar het valt anders uit, ik moet er bij zeggen dat we voornamelijk hebben gelopen in de hoofdstrasse van Oberstein. Maar werkelijk elk winkeltje “ op een paar dure juweliers na “ hadden precies de zelfde rommel. Standaard brokken met de bekende soorten ruwe stenen, getrommelde steentjes, beeldjes van dieren, boeddha’s etc. Ingekleurde agaatschijven uit Brazilië ruwe Braziliaanse agaat hangertjes met steentjes er aan en alle ander dingen die hiermee te maken hebben. Ik vraag me persoonlijk dan af waar zijn de echte mineralen gebleven? Of hebben wij toevallig precies de verkeerde staten gepakt?

Auto pech

Als we terug gaan naar de parkeerplaats word er opgemerkt dat er iets mis is met de auto. Hij kan niet meer in zijn achter uit, ook de 2e en 4e versnelling staken er mee. Omdat we verder geen raad weten gaan we maar gewoon naar het hotel. Tegen de ochtend blijkt alles vergeefs de auto kan nog rijden maar eigenlijk wil je in deze omstandigheden geen overbodige kilometers op de teller. We besluiten dus maar alles af te blazen en terug naar huis te gaan. Eigenlijk zouden we op de terugweg nog even naar Menig “ in de vulkaan-Eifel ”willen gaan zoeken. Omdat dit precies op de route lag maar zelfs dat kan niet meer…. Op het moment dat we afslag Menig zien begint het te stortregen zodat zoeken geen enkele zin meer heeft.

Zagen

Hoewel het voor een groot deel letterlijk in het water is gelopen zijn we natuurlijk nog niet klaar! Nee de agaten die we in de Juchem hebben gevonden “ en ook enkele grote exemplaren daar gekregen ” moeten nog gezaagd en geslepen worden. Voor de gekregen stukken is mijn eigen machientje eigenlijk wat te klein, hierom ga ik op de maandag avond naar de werkplaats van Geo-Oss om alles te bewerken. Want naast het zagen is het ook essentieel om deze stukken te polijsten, anders ziet het er nog niet uit. En met het zagen weet je pas wat je hebt, zo is er uit het grote ei van mijn broertje alleen een hoop bruine rommel gekomen. Maar de gekregen stukken daar in tegen vertonen nu prachtige blauwe strepen over de hele zaagsnede.  Ze zijn nog niet helemaal klaar allemaal maar de foto impressie van deze stukken wil ik jullie niet onthouden.

Juchem, Steinbruch-juchem, Agaten, Mineralen, Mineralen verzamelen, Agaten verzamelen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!