Ichnofossielen

Ichnofossielen

Ichnofossielen
Ichnofossielen

Ichnofossielen

Geplaatst op 21-9-2018 door Ibe van Oort

Ichnofossielen

Jawel deze week gaan we het hebben over ichnofossielen misschien beter bekend onder de naam sporen fossielen. Wat is een ichnofossiel nu precies? Een ichnofossiel is een afdruk van een organisme dat is gefossiliseerd. Het laat dus biologische een biologische activiteit zien van een organisme dat miljoenen jaren geleden heeft geleefd. Denk bijvoorbeeld aan sauriërvoetsporten, andere pootafdrukken, graafgangen, en kruip/sluipsporen. Ook boorgaten zijn technisch gezien ichnofossielen.

Ichnologie

De wetenschap die ichnofossielen bestudeerd noemen we ichnologie, het is een tak in de paleontologie. Deze sporen worden net als andere fossielen benoemd met een 2delige wetenschappelijke naam. Men probeert zoveel mogelijk verband te leggen met het organisme dat verantwoordelijk is geweest voor deze ichnofossielen. Vaak is dit een klus die niet te doen is omdat in veel gevallen enkel sporen bewaard zijn gebleven. niet te vergeten zijn de vele boor en vraatsporen die verraden dat er een jager actief is geweest. Het formaat en de vorm geven een beeld van wat voor roofdier het moet zijn geweest.

Sporenfossielen in nederland / Winterswijk

Ook in Nederland worden sporenfossielen aangetroffen. De bekendste zijn wel de nothosauriërs uit Winterswijk. Deze leefde in de musselkalkzee en er zijn zowel botresten als prachtige voedsporen bewaard gebleven. Deze dieren leefde in het trias en het waren anders dan de naam zegt geen echte sauriër maar het is waarschijnlijk een vroeg geslacht van plesiosauria.  In de zelfde kalkafzettingen worden ook nog andere sporenfossielen aangetroffen, namelijk fossielen wormgangen. Dieren als wormen hebben zelf eigenlijk bijna geen kans om te fossiliseren omdat de dieren enkel weke delen in het lichaam hebben. Wat eerder bewaard blijft zijn de graafgangen van deze diertjes. Natuurlijk zijn er nog vele andere ichnofossielen in Nederland en de rest van de wereld te ontdekken. Misschien dat deze later nog eens in een ander blog naar voren komen.

 

Volgende week 2daagse trip Idar-oberstein & Juchem special mis het niet!

Ichnofossielen, Sporenfossielen, Ichnologie, Fossiel, Fossielen, Fossielen verzamelen, Fossielen verzameling,

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!