Het grind in Arcen

Het grind in Arcen

Het grind in Arcen

Het grind in Arcen

Geplaatst op 19-4-2019 door Ibe van Oort

Grindgroeve Arcen ( 14 / 04 / 2019 ) 

Vorige week zondag was weer de eerste excursie van Geo-Oss voor dit jaar. We zouden de grindgroeven in Arcen bezoeken voor alle agaten, jaspis en fossielen die er gevonden zouden kunnen worden. Bij een grindgroeve moet je je overigens iets heel anders voorstellen dan bij een gemiddelde andere groeve. Andere groeves zou je kunnen omschrijven als gaten in de grond die steeds groter gegraven worden. Bij grindgroeves word het grind opgezogen uit een meer of plas en is er geen enkele spraken van een gat. Ook licht het grind los op hopen en hoef je niet met een houweel aan de gang maar met het blote oog.

Niet veel soeps

Na aankomst kunnen we na de veiligheidsuitleg vrijwel meteen de hopen op om de agaten, jaspis en de fossielen te zoeken. Het grind bestaat voor een groot deel uit kwarts en vuursteen (maar dat is eigenlijk ook een variant van kwarts). Er zitten nog wel wat andere steensoorten in als bijvoorbeeld leisteen maar die stenen zijn ver in de minderheid. Om de agaten en jaspis (ook varianten van het mineraal kwarts ) te vinden moet je zoals gezegd met het blote oog zoeken. De rode jaspis zal je vrijwel meteen zoveel zien dat het haast niet meer de moeite is om die allemaal in te laden in de emmer. Dus dan op zoek naar agaat en eventuele fossielen, dit vraagt echter meer oefening. Ik kan eigenlijk niet eens een agaatje herkennen wat redelijk frustrerend word op de lange termijn. Je hebt tenslotte maar drie uur in de groeve waarin je wat kunt vinden anders sta je met lege handen.

Schelpenhopen

Op een bepaald moment zien we allemaal hopen met zand en schelpjes er in, dit zijn zoetwaterschelpen, voornamelijk korfmossels. Het is wel leuk dat er ook wat andere soorten bij zitten, ik herken het genus Unio en het genus Viviparus.  Van de laatste in het Nederlands ook wel bekend als moeraslakken besluit ik er wat voor de verzameling mee te nemen, ik heb tenslotte nog geen enkele fatsoenlijke steen gevonden…..

De doorbraak

Het wil nog echt niet lukken dus op een vraag ik wat meer zoektips aan een van de lokale gidsen/kenners van het gebied. Hierop overhandigt hij mij een paar agaten natuurlijk ook om te zien hoe het er hier ruw uit ziet (heel moeilijk van vuursteen te onderscheiden). De exemplaren (Onder op de foto’s mag ik houden) naast nog een stuk met Crinoide (Zeelelie) kelken die hij uit de grindhoop voor ons opraapt. Ik loop zelf weer verder om nog wat andere grindhopen te bekijken, nu doe ik mijn eerst eigen(fossielen) vondst. Een Stukje wat ik vrij snel herken als zijnde bot, ondanks dat het niet compleet is is het toch een apart stukje. Dit niet alleen omdat het fossiel is maar ook omdat er gaten in zitten, en deze zijn afkomstig van borende schelpen genaamd Teredo. Hierna loop ik het rondje verder af en kom de gidsen weer tegen. Op dat moment raap ik een steen op en gooi hem weer weg omdat ik denk dat het een vuursteen is. De gidsen echter zijn het met deze determinatie niet eens en het stukje word weer opgeraapt, mijn eerste zelf gevonden grindgat agaat uit Arcen!

* Foto 1 : het stukje fossiel bot met boorgaten van de teredo, vermoedelijk heeft het een pleistocene ouderom.
* Foto 2 : Het stuk steen met zeelelie resten, dit stuk is waarschijnlijk helemaal getransporteert geweest van uit de eifel.

* Foto 1 : Een van de gekregen exemplaren, na het slijpen zag ik niet echt strepen die op agaat duiden maar binnen in zitten
wel witte bolletjes die iets van chalcedoon weg hebben.
* Foto 2 : Een van de stukken rode jaspis, eigenlijk het enige stuk wat ik aan de privé collectie heb toegevoegd.

* Foto 1 en 2 : De agaat die bijna is weggegooit, gelukkig niet want de binnenkant is prachtig geworden na het slijpen van de stukken.
Op deze foto overigens niet helemaal klaar maar ik wil hem jullie toch niet onthouden.

Een klapper op het einde

De excursie loopt al weer tegen het einde maar een paar rondjes wandelen rond de grindhopen zit er nog wel in. En als ik weer verder gelopen ben vind ik wat mij betreft de mooiste agaat van de dag. De banden van deze agaat zijn afgewisseld rood, lichtblauw een geel. Als deze excursie is afgelopen drinken we met een aantal man nog wat bij een lokaal hotel. Hier krijg ik nog een mooi stukje compleet geagatiseerd versteend hout overhandigt. Het is lastig te herkennen als fossiel hout maar bijzonder mooi. Overigens was ik vergeten te vermelden dat er in Arcen inderdaad versteend hout gevonden kan worden maar dat is mij zelf niet gelukt dus ik ben erg blij met het stukje. Al met al was het een geslaagde dag en kunnen we weer rustig aan naar huis terug gaan. De agaten zijn overigens nog niet gezaagd & geslepen maar die versies zullen bij het blog geplaatst worden als dit wel het geval is.

* Foto 1 en 2 ; De laatste agaat van de dag Inmiddels geslepen foto twee betreft een close up.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!