Galeocerdo

Galeocerdo

Galeocerdo

Galeocerdo

Geplaatst op 11-1-2019 door ibe van Oort

Galeocerdo

Deze week alles over galeocerdo ofwel de tijgerhaaien! We hebben nog een levende soort tijgerhaai en dit is galeocerdo cuvier. De tijgerhaai dankt de naam aan de strepen op de flanken die aan het patroon van de tijger doen denken. De soort heeft een breed verspreidingsgebied en komt voor in alle warme zeeën. Het is een nacht actieve jager met een zeer divers eetpatroon; zeeschildpadden, vissen, zeevogels, andere haaien, inktvissen, zeehonden en dood aas staan allemaal op het menu.

Hoe zit het met fossielen???

Ha ja, dat is precies de reden dat ik dit blog begonnen ben! Omdat het kraakbeenvissen zijn worden fossielen botten niet vaak terug gevonden omdat deze niet goed fossiliseren. De tanden echter zijn in grote aantallen gevonden! En iedere haaientanden verzamelaar heeft er wel een aantal liggen. Er is echter altijd veel discussie over tot welke soort een tand nu precies hoort. Dat heeft onder andere te maken met de ouderdom van de tand maar ook het uiterlijk.

Evolutie van de tijgerhaai

De fossielen komen voor van af het eoceen en er zijn vijf soorten algemeen bekend. Over de evolutionaire lijn word veel gediscussieerd. Hier kan ik niet heel veel over schrijven, wel is bekend dat veel soorten maar in een bepaalde geologische tijd voorkomen.  

Galeocerdo latidens

Deze tijgerhaai word erkend als één van de oudste tijgerhaaien, hij kwam al voor van af het eoceen. De tanden zijn gemiddeld 0.64 cm Zij kunnen makkelijk verward worden met een galeocerdo aduncus maar hij heeft nauwelijks kartels  op de punt. En aan de distale zijde zijn de kartels eenvoudiger.

Galeocerdo eaglasome

Galeocerdo eaglasome is een haaiensoort die enkel tijdens het midden eoceen voorkwam. De tanden hebben een brede samengedrukte kroon. De mesiale zijde heeft een lichte buiging met zeer grove kartels. Het zijn erg grote tanden die een lengte van 3 cm halen. Ze zijn voornamelijk bekend uit noord Afrika in noord Amerika echter zijn het zeldzaamheden.

Galeocerdo aduncus

Galeocerdo aduncus heeft tanden met een brede naar beneden gedrukte kroon. De mesiale zijde is afgerond met middelgrote tot kleine kartelrandjes. De distale zijde heeft een duidelijke inkeping met grove kartels. Met een grote van ongeveer 1.7 cm tot maximaal 2 cm in lengte. De soort kwam voor van af het oligoceen tot en met het mioceen.

Galeocerdo mayumbensis

Galeocerdo mayumbensis is waarschijnlijk een laat mioceene soort echter is dit niet helemaal duidelijk. De tanden hebben veel gemeen met de tanden van de moderne tijgerhaai, niet alleen wat betreft grootte maar hij deelt ook de complexe kartels. Het afwijkende is voornamelijk dat hij een hele hoge kroon heeft. Het zou een soort zijn die maar een korte bestaansduur heeft gehad.

Galeocerdo cuvier

Dit is de laatste soort zoals eerder vermeld de enige nog levende tijgerhaai! Dankzij dit prachtige dier kunnen wij ook heel veel te weten komen over de fossielen soorten. Ook van deze soort zijn fossielen gevonden die dateren van het plioceen tot en met het holoceen.

Hoe kan ik soorten onderscheiden???

Tja veel oefenen veel kijken, goed naar deze foto’s kijken en vooral veel vergelijken. Uiteindelijk ga je dan zien wat de verschillen zijn.

Physogaleus contortus

Zoals wel vaker zit er ook hier weer een addertje onder het gras. Zo simpel is het namelijk niet, er is namelijk nog een haaiensoort die de boel in de war zal brengen. We hebben het over physogaleus contortus. Het is een tand die over het algemeen lijkt op een G. aduncus maar die smaller is met een punt die meer naar boven wijst zie hiervoor de foto’s beneden.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!