Fulguriet

Fulguriet

Fulguriet

Fulguriet

Geplaatst op 29-11-2019 door Ibe van Oort

Fulguriet

Deze week het blog over fulguriet “ versteende bliksem “. Een apart natuurlijk fenomeen, waar we allemaal graag meer van willen weten.

Wat is fulguriet

Fulguriet is eigenlijk niet meer dan zand, maar wel zand dat door een blikseminslag is gesmolten. Het zand (gewoonlijk kwarts SiO2) veranderd van structuur en zo ontstaat er een nieuwe polymorf van kwarts. Deze polymorf word Lechatelieriet genoemd. Fulgurieten bestaan dus uit het mineraal lechatelieriet. Ook in Nederland zijn op verschillende fulguriet voorkomens bekend.

Eigenschappen

Texstuur : Glasachtig

Kleur : Gelig, Grijs, Bruin tot Zwart

Samenstelling : Lechateleriet & enkele onzuiverheden

Voorkomens : Waarschijnlijk komt fulguriet overal voor waar een zandrijke bodem is, aangezien bliksem overal kan inslaan.

Naamgeving

De naam fulguriet komt uit het latijn van de woord fulgur = bliksem. Aan het begin van de ontdekking van fulguriet werd gedacht dat het de bliksem zelf was die versteende,

Synoniemen ; Versteende bliksem & Bliksembuizen

In de volksmond word Fulguriet ook wel versteende bliksem genoemd. Dit komt doordat fulguriet holle buizen vormt in de vertakte bliksemvorm. Het is echter niet versteend omdat het al steen was! Het is alleen van structuur veranderd. De tweede naam “Bliksembuis” is al een stuk beter, aangezien deze buisjes de gevolgen zijn van een blikseminslag.

Lechateleriet

Lechatelieriet amorf, Met amorf word bedoeld dat het geen gedefinieerde kristalstructuur heeft. En de chemische is zoals reeds vermeld SiO2. Hierdoor heeft het dus de erkende status als apart mineraal. Dit mineraal is vernoemd naar Henri le Chatlier, een Franse chemicus uit Parijs.

Fulguriet, Versteende bliksem, Bliksem buis

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!