Fossielen kopen

Fossielen kopen

Fossielen kopen

Fossielen kopen

Geplaatst op 11-10-2019 door Ibe van Oort

Fossielen kopen

Deze week het blog fossielen kopen, een interessant en vooral relevant onderwerp. Mineralenenfossielenkopen.nl geeft u graag wat tips zodat u weet waar u op moet letten om teleurstellingen en miskopen te voorkomen.

De basis

Ik houd het even op het online fossielen kopen omdat dit het meest relevant is, toch kan het blog ook worden geraadpleegd voor beurzen etc.

Wat is belangrijk ???

1) De gegevens zijn het belangrijkste

Als een verkoper de gegevens er niet duidelijk bij vermeld zou je eigenlijk al niet tot koop over moeten gaan. Wat je wel nog kunt doen is de verkoper een bericht sturen en vragen naar de gegevens.

De basis gegevens die je bij fossielen altijd moet hebben zijn : Volledige vindplaats (Dus niet enkel Noord-Afrika), en de ouderdom met eventueel de geologisch formatie. Daarnaast moeten we natuurlijk een naam hebben, maar bijvoorbeeld Porifera (sponzen) volstaat daarbij ook omdat niet alles op naam gebracht is en kan worden.

2) Een/meerdere goede foto(’s)

Op het internet zie je vaak hele wazige foto’s van fossielen voorbij komen die geen goed beeld geven van het fossiel. Of er worden breuken etc verborgen gehouden zodat het fossiel er beter uitziet dan het is. Daarnaast word vaak het trucje van de in de hand fotografie toegepast, dit vaak enkel om iets groter te laten lijken dan het werkelijk is. Een muntje, pen of liniaal zijn betere en betrouwbaarder voor grootte inschattingen. Toch is het nog gewoon het beste om de afmetingen niet in de foto te weer te geven maar onder de foto bij de tekst. (Zie voorbeeld.) Dit geeft een altijd correcte weergave en kan teleurstellingen voorkomen.

  • De beste manier om afmetingen weet te geven, niet in de foto zelf, maar er onder. (Zie Voorbeeld)

3) De advertentie/website van de verkoper

Hoe ziet de website of advertentie van de verkoper/aanbieder er uit? Als het een rommeltje is met weinig bijgeleverde informatie en wazige foto’s dan moet je maken dat je weg komt. Want hoe kan iemand die zijn website/advertentie niet eens op orde kan maken goed materiaal leveren? Het is tevens een indicatie dat de verkoper er weinig moeite en tijd aan wil besteden. en dan is het voor ons ook niet de moeite om verder er aandacht aan te besteden.

4) De prijs

Dit kan bij de basis van fossielen kopen natuurlijk niet vergeten worden, want wat is een fossiel nu waard? Een simpel ammonietje uit Madagaskar gaat voor slechts een paar euro terwijl een topstuk verschillende duizenden tot miljoenen euro’s op kan brengen. Maar uiteindelijk is het gewoon wat de gek er voor geeft. En vindt u de prijs die een verkoper vraagt realistisch en redelijk voor het desbetreffende stuk dan zou u tot koop over kunnen gaan. Mocht de prijs niet redelijk zijn maar in de buurt liggen van wat u wel redelijk vindt dan kan het altijd de moeite waard zijn om eens te onderhandelen met de verkoper.

Ook de prijs kan u meer informatie bieden over de verkoper, zijn de prijzen laag (en zijn de boven genoemde aspecten goed ingevuld) dan kan het de moeite zijn om de verkoper te contacteren voor aankoop. Vaak zijn dit namelijk ook liefhebbers die hun eigen “overschot” proberen te verkopen om hun collectie te financieren. Deze verkopers hebben vaak de leukste deals beste prijzen en interessantste stukken. Zijn de prijzen hoog tot extreem dan zijn het meestal winstzuchtige handelaren die verder weinig om de fossielen geven en alleen geïnteresseerd zijn in hoge winsten. Om dit soort aanbieders te vermijden zou u veel moeten vergelijken met de prijzen op andere websites om zo tot een realistische prijs te komen.

FAKES

Dit wou ik eigenlijk bij de basisgegevens zetten maar aangezien het een breed onderwerp is moet dit even los. FAKES of namaak zijn er bij fossielen in allerlei vormen zo heb je replica’s waar niets mis mee is zolang het bij de verkoop gemeld word. Neppe namaak fossielen die uit meerdere ongeassosieerde stukken zijn samengevoegd en stukken steen die als fossiel bewerkt zijn of fossielen die ze hebben bijgekleurd om het beter te doen overkomen dan het is. In de foto’s staan 2 voorbeelden van hoe het niet moet, zodat u een beetje weet waar u op moet letten bij de aankoop van fossielen. Probeer verkopers die fakes aanbieden te vermijden, zij geven vaak meer om het geld dan om de fossielen zelf.

 

Foto 1 : Een klassieke mosasaurus tand zoals ze veel verkocht worden en nog voor veel geld ook. De onervaren fossielen verzamelaar zal hier nog intrappen, maar je ziet duidelijk dat het geen originele tandwortel is. Op het stuk waar de pijl naar toe wijst ziet men namelijk verkleuring, dit komt omdat het een ander materiaal is, de verkoper heeft hier de boel aan elkaar geplakt zodat de tand compleet lijkt en meer geld opbrengt. Een beetje fossielen verzamelaar laat zulke verkopers links liggen en walgt hier van.

Foto 2 : Dit is ook een klassieke truck, dit fossiele visje is namelijk bijgeverfd, dit is makkelijk te zien bij de staart (Zie pijl). Precies op dat punt treed er een vreemde verkleuring op, waarschijnlijk was het visje niet compleet en hebben ze er een nieuw stuk steen aangeplakt en de staart er helemaal opgeschilderd. Daarnaast vermoed ik ook dat de rest is opgeschilderd zodat de kleur mooier uitkomt dan bij een echt fossiel.

OPLETTEN

Sommige landen verbieden de verkoop van fossielen uit die landen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om materiaal te verhandelen uit Italië en China. En toch zijn deze fossielen op de (zwarte) markt te krijgen. Maar komt het desbetreffende land er achter dan kunnen en zullen ze de stukken terug eisen. En vanuit landen als bijvoorbeeld Chili mag je sinds een aantal jaar geen fossielen meer importeren, houd dit dus goed in de gaten.

Tot slot

Veel verzamelaars gaan net als ik graag zelf zoeken en dit is natuurlijk de mooiste methode om te verzamelen, laten we dat even voorop stellen! Maar er zijn een aantal “liefhebbers” die zichzelf hiertoe beperken, natuurlijk een eigen keuze. Maar wil je echt een interessante collectie opbouwen met veel vergelijkingsmateriaal uit andere landen dan is fossielen kopen de uitkomst.

En nieuwsgierig naar goede aanbieders??? Eentje kan ik er vast voor u verklappen www.mineralenenfossielenkopen.nl is natuurlijk de nummer één op dit gebied. De website voldoet aan alle bovengenoemde eisen en ik ben ten alle tijden bereid om u op weg te helpen. Uiteindelijk is het toch liefhebbers onder elkaar.

Fossielen kopen, Fossielen, Fossiel, Fossielen verzamelen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!