Crinoiden - Zeelelies

Crinoiden - Zeelelies

Crinoiden - Zeelelies

Crinoiden - Zeelelies

Geplaatst op 1-11-2019 door Ibe van Oort

Zeelelies – Crinoiden

Deze week het blog Zeelelies –Crinoiden een interessante groep die we best vaak als fossiel tegenkomen. Maaree… wat zijn het nu eigenlijk??? Je leest het deze week op mineralenenfossielenkopen.nl

Zeelelies Crinoidea (Miller, 1821)

De zeelelies zijn een diergroep binnen de stekelhuidigen (echinodermata) , tot de 2e helft van de 19e eeuw werd deze diergroep nog als uitgestorven beschouwd. Destijds waren alleen de fossielen exemplaren bekend uit verschillende gesteente lagen. In 1864 echter werd er uit het Vestfjord in Noorwegen voor het eerst een levend exemplaar opgevist.

Het zijn dus ongewervelde dieren en zeker geen planten, hoewel ze daar misschien ver weg wat van weg hebben. Zeelelies behoren tot de echinodermata, dat is de zelfde groep waartoe ook de zeesterren, haarsterren en zee-egels toe behoren.

Biologie

Het lichaam van zeelelies bestaat uit een steel en 5 paar armen met op die armen kleinere “armpjes”. Deze armen staan gerangschikt rondom de mond in het deel dat de steel en de armen verbindt. De armen vangen voedseldeeltjes en brengen deze naar de mond toe. Er zijn er ook vrij zwemmende zeelelies en deze hebben geen steel.

Vandaag de dag zijn er zo’n 625 levende soorten bekend, voornamelijk uit de tropische zeeën.

Fossielen

De oudst bekende zeelelies komen uit het ordovicium en zijn zo’n 500 miljoen jaar oud! In het siluur en het carboon waren zij het meest talrijk (met +- 5000 soorten). Toch hebben zij zich tot op de dag van vandaag in de diepzee weten te handhaven.

Fossiel vinden wij zeelelies op allerlei manieren terug. Soms enkel losse segmenten van de steel, kelk of armen. Maar ook complete crinoiden zijn vaak genoeg gevonden

.

Notitie ;

Op mineralenenfossielenkopen.nl zijn de zeelelies onderverdeeld in de categorie zee-egels, net als de zeesterren. Echinodermata is voor de meeste mensen niet een bekende term. En aangezien ik de website toegankelijk wil houden heb ik de grootste groep binnen de echinodermata gekozen om de groep aan te duiden, onder een begrijpelijke term.

Echinodermata, Crinoidea, Zeelelies, Fossiel, Fossielen,

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!