Conidae slakken met een dodelijk gif.

Conidae slakken met een dodelijk gif.

Conidae slakken met een dodelijk gif.

Conidae slakken met een dodelijk gif.

Geplaatst op 8-6-2018 door Ibe van Oort

Slakken met een dodelijk gif

Conidae - Cone shells

Als je het hebt over natuurlijk gif dan denken de meeste mensen meteen aan slangen, kikkers of kwallen. En daar zijn zeker zeer dodelijke soorten van te noemen. Een groep die misschien wel net zo een dodelijke soorten kent staat volledig in de schaduw van de bekendere groepen. Dit zijn de Conidae een familie van slakken waarvan enkele soorten in staat zijn om een mens te doden met een druppeltje gif. En toch is het ook een familie met veel contrast want de schelpen van deze warmwater/tropische marine slakken hebben veel aparte kleuren, patronen en mooie vormen. Dat maakt ze voor schelpenverzamelaars dus extra interessant, niet zo gek dus dat het een van de meest geliefde families is. Bovendien zijn er ook nog eens genoeg soorten te vinden om je zelf op te specialiseren, er zijn vandaag de dag nog zo’n 800 soorten in leven. De eieren worden afgezet in zakvormige capsules en vaak is er een klein operculum aanwezig. Het meest algemeen zijn de conidae in de indo-Pacific regio.

Taxonomische indeling

Voor het jaar 1993 bevatte de familie conidae alleen conus-soorten (Soorten uit het geslacht conus). In dit jaar (1993) werd de taxonomie voor het eerst grondig op de schop gegooid. De conidae-soorten werden opnieuw onderverdeeld in verschillende subfamilies. De subfamilies bevatten onder andere veel soorten die eerst bij de turridae werden ingedeeld. En de echte conidae werden verplaatst naar de subfamilie coniae. Een lange tijd bleef het toen zo. Tot dat er in 2009 en in 2011 nieuwe technieken beschikbaar kwamen die verder in konden gaan op de moleculaire fylogenie. De soorten die voorheen in de turridae waren beschreven werden weer als aparte families neergezet. Daardoor behoren nu alleen de conidae soorten in deze familie die er altijd al in hebben gezeten.

Fotoserie

Omdat er over de conidae verder niet heel veel te vinden is sluit ik dit blog af met een prachtige reeks foto’s van conidae uit de webshop en uit mijn privé collectie. Tot volgende week!

* Foto 1 ; Conus imperalis / Bohol, Filipijnen / Coll. 1980
* Foto 2 ; Conus namocarus / Zanzibar, Tanzania 

* Foto 1 ; Conus striatus (Donker) / Samar, Filipijnen / Coll. 1989
* Foto 2 ; Conus striatus (Light) / Samar, Filipijnen / Coll. 1989

* Foto 1 ; Conus tesselatus / Bohol, Filipijnen / Coll. 1988
* Foto 2 ; Conus vexillium / Jolo island, Filipijnen / Coll. 1967
Conus, Conidae, Schelp, Schelpen, Slak, Slakken, Gastropoda, Mollusca, Weekdieren, Schelpen verzamelen, Schelpenverzameling

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!