Alles over chroom!

Alles over chroom!

Alles over chroom!

Alles over chroom!

Geplaatst op 1-3-2019 door Ibe van Oort
Alles over chroom
Chroom is een element dat we allemaal wel kennen van de kleuren groen die het veroorzaakt in een zeker aantal mineralen, maar chroom is meer dan dat…
Kenmerken
De chemische formule van chroom is Cr wat slaat op chromium en dit is Engels voor chroom, het atoomnummer is 24. Chroom behoort tot het isometrische kristalstelsel en is een overgangsmetaal. En hoewel chroom wit is, veroorzaakt het vaak een groene kleur wanneer het is ingesloten in het kristalstelsel van bepaalde mineralen. De type locatie ligt in de Anduro cr deposit, Tibet, China.

* Foto 1 : Chromiet uit Zuid-Polen / Afkomstig uit voorraad webshop.
* Foto 2 : Close up foto 1

Hardheid/smeltpunt
Chroom is zeer hard, met een 8,5 op de schaal van Mosh behoort het tot de hardste elementen. In feite staat het zelfs op de 3e plek achter Koolstof (Diamant) en Boor. Daar in tegen smelt chroom wel relatief makkelijk in vergelijking met andere metalen. Chroom smelt al met 1907 °C. Terwijl de meeste overgangsmetalen een veel hoger smeltpunt hebben.
Ertsen en ertswinning

Het enige relevante chroomerts is chromiet Fe2+Cr3+2O4 er wordt daarom jaarlijks dus ook enorm veel chromiet gewonnen om het chroom te kunnen gebruiken. Het wordt gewonnen in onder andere Zuid-Afrika, Kazachstan, India en Turkije. Heel soms wordt er ook metalisch chroom aangetroffen.
Toepassing
Chroom heeft zoals vernoemt een heel aantal toepassingen in onze industrie, enkele hiervan zullen hier onder genoemd worden;
  • Als katalysator bij chemische reacties.
  • In de glasindustrie geeft het glas een groene kleur.
  • Chroom word gebruikt voor het vervaardigen van roestvrijstaal omdat het bestendig is tegen corrosie (Roesten).
  • Het word toegepast als pigment in verf.
  • Verschillende chroomzouten worden gebruikt voor het looien van leer.
Tot het begin van de 19e eeuw echter werd het voornamelijk toegepast als component voor verf. Daarna steeds meer als metaal in legeringen.
Chroom in mineralen
Naast het mineraal chromiet zijn er nog een aantal mineralen die een bepaalde concentratie aan chroom kunnen bevatten. Dit zijn onder andere Chroom grossulaar, Chroom diopsiet, Chroom vesuvianiet en ga zo maar door.

* Crocoiet uit Dundas, Tasmanië
Chroom, Chromiet, Crocoiet, Mineraal, Mineralen, Mineralen verzamelen, Elementen, chroom mineralen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!