Alles over chalcedoon!

Alles over chalcedoon!

Alles over chalcedoon!
Alles over chalcedoon! Alles over chalcedoon! Alles over chalcedoon! Alles over chalcedoon!

Alles over chalcedoon!

Geplaatst op 29-6-2018 door Ibe van Oort

Alles over Chalcedoon

In dit blog wil ik aandacht besteden aan het mineraal chalcedoon. Chalcedoon is een interessant mineraal om dat het erg algemeen is en in veel vormen kan optreden. Chalcedoon is een variant van kwarts en kwarts heeft als chemische formule; SiO2 daarmee is het een silicium-Oxide.
Chalcedoon

Chalcedoon is zoals gezegd een variant van kwarts met veel verschijningsvormen. Er worden er elke keer weer meer bij “ verzonnen ” maar dit zijn in feite de belangrijkste;

  • Chalcedoon
    Chroomchalcedoon
    Agaat
    Carneool
    Chrysopraas
    Heliotroop
    Onyx
    Sardonyx
    Vuursteen/Flint/silex
    Pietersiet

In strikte zin is iets chalcedon als het aan deze beschrijving voldoet; Een aggregaat van parallelle fibreuze kristallen met microscopische of submicroscopische afmetingen. Het is een microkristallijne variant van kwarts!

Details

Recente studies hebben aangetoond dat chalcedoon vaak is ingemengd met het zeer onbekende mineraal Móganiet. Dit mineraal is een silica mineraal dat ook zeer nauw verwant is aan kwarts. De klassieke chalcedoon bestaat uit bolletjes/aggregaten van kristallen die deels over elkaar heen lopen. Chalcedoon heeft vaak een lichtblauwe kleur. Mocht het andere kleuren krijgen dan heeft het vaak andere namen bijvoorbeeld; Carneool = rood, Chrysopraas = appeltjesgroen. Deze verandering in kleur komt door het fijt dat er andere elementen als “vervuiling” in het kristalrooster kunnen zitten. De belangrijkste variant van agaat is zondermeer agaat. Agaat is de gebande variant van chalcedoon en heeft een wereldwijd voorkomen. Er zijn vele mineralenverzamelaars die zich specialiseren op dit bijzondere mineraal.

Andere eigenschappen van chalcedoon

Chalcedoon heeft een hardheid van 7 daarnaast is de streepkleur wit. Het mineraal heeft een glasglans en de breuk is ruw of schelpvormig. De splijting is matig en het kristalstelsel van chalcedoon is trigonaal (net als kwarts).

Chalcedoon als edelsteen

Omdat kwarts en ook chalcedoon een hardheid van 7 hebben op de schaal van Mosh zijn zij hard genoeg om tot edelsteen verwerkt te kunnen worden. Daar chalcedoon en zijn varianten opaak zijn worden zij meestal als cabochon verwerkt.

Voorkomen van het mineraal

Het mineraal chalcedoon komt net als kwarts wereldwijd voor, de varianten echter kunnen zeldzamer zijn. Pietersiet bijvoorbeeld word alleen op een bepaalde plek in Namibië gewonnen. Bekende landen waar het mineraal gewonnen word zijn; Brazilië, Uruguay, Madagaskar, India en de VS.

Chalcedoon, Mineraal, Mineralen, Agaat, Microkristallen, Aggregaten, Pietersiet, Carneool, Mineralen verzamelen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!