alles over Barnsteen en Copal

alles over Barnsteen en Copal

alles over Barnsteen en Copal

alles over Barnsteen en Copal

Geplaatst op 22-6-2018 door Ibe van Oort

Barnsteen

Deze week alles over barnsteen en copal. ik heb voor jullie alle info op een rijtje gezet die er maar te vinden is op het internet. Barnsteen heeft als chemische formule: C10H16O en het is in tegenstelling tot wat mensen vaak denken geen mineraal maar een fossiel. Dat komt omdat alle organische mineralen eigenlijk geen mineraal genoemd mogen worden. Een van de eisen voor het zijn van een mineraal is dan ook dat zij een natuurlijke niet organische stof is. De bekendste barnsteen is geel oranje tot rood en bruin. Echter word er in Sumatra, Indonesië blauwe barnsteen gevonden. Barnsteen kan variëren in helderheid van opaak tot transparant. daarnaast vaak zitten insluitsels in van zowel luchtbellen, takjes, blaadjes en veel ongewervelde dieren.

Onder ; Baltisch barnsteen uit Polen

Copal

Copal is de jongere variant van barnsteen. Waar barnsteen altijd ouder is dan 1 miljoen jaar is copal altijd jonger dan een miljoen jaar. Vaak is het zo dat copal afkomt van tropische bomen, dit hoeft echter niet. Naaldbomen kunnen ook copal produceren “anders was er nooit barnsteen geweest “. De meest bekende copal is afkomstig uit bepaalde gebieden in Madagascar. Dit materiaal word dan vaak verkocht als barnsteen omdat barnsteen op de markt een hogere waarde heeft. Door de veel lichtere gele kleur is copal toch goed van barnsteen te onderscheiden. Rechts ; Copal uit Vatomandry, Manoro, Tametave area Madagascar. Tertiair +/- 1 miljoen jaar oud.

Barnsteen en Insecten en een blik in het verleden

Het is algemeen bekend dat er insecten, en plantenresten aangetroffen kunnen worden in barnsteen. Deze organismen geven ons een beeld van hoe het naaldbos/tropisch bos waarin het barnsteen is ontstaan er uit heeft gezien. Er zijn wetenschappers die aan de hand van de aanwezige insecten en planten proberen te reconstrueren hoe het naaldbos er uit heeft gezien. In sommige tropische barnsteen soorten worden af en toe van kikkersharenverenvogels en zelfs dino's terug gevonden.

Bewerking

Met een doek en een beetje tandpasta kun je wat betreft de bewerking al een heel eind komen. Smeer de tandpasta in de doek en wrijf dit langzaam tegen elkaar tot je op het gewenste punt bent. Pas hierbij wel op dat barnsteen zo makkelijk te bewerken is omdat het zo zacht is. Het breekt dus net zo eenvoudig, de precieze hardheid van barnsteen is 2,5. Het is ook ten strengste afgeraden om de barnsteen met alcohol, parfum of andere chemicaliën te behandelen.

Links ; Recente hars kersenboomgaard, Noord Brabant, Nederland

Rechts ; Recente vloeibare naaldbomenhars Maashorst, Noord Brabant, Nederland

Edelstenen

Barnsteen word veel verwerkt als edelsteen en is al bekend sinds de oudheid. Barnsteen is door zijn speling van kleuren zeer populair in de edelsteen industrie. En waar het bij andere stenen slecht is als zij veel insluitsels bevatten maakt dit barnsteen juist waardevoller, zeker als daarbij grote mooi bewaard gebleven insecten worden gevonden.

Echtheidscontroles

In de markt zijn naast echte barnsteen en copal ook veel vervalsingen beschikbaar die als echt verkocht worden. Het is de truck om deze van elkaar te kunnen onderscheiden en daarmee miskopen uit te sluiten. Als eerst moet je je bedenken wil ik barnsteen of copal? Copal is barnsteen die altijd jonger is dan 1 miljoen jaar. Echte barnsteen is altijd ouder.

Om alle punten even op een rijtje te zetten;

  1. Vaak word copal als barnsteen verkocht omdat dit een stuk prijziger is op de markt, het is op zich prima uit elkaar te halen. Copal is veel lichter van kleur (lichtgeel) en is nog voor een heel klein deel vloeibaar, ook voelt het vettig aan.
  2. Copal is te smelten onder een veel lagere temperatuur dan barnsteen, hierdoor worden er vaak recente insecten in de copal gestopt. Dat niet alleen, het word vervolgens als echte barnsteen aangeboden!
  3. Met de geur kun je makkelijk herkennen of barnsteen echt is. Barnsteen ruikt altijd naar naaldbomen, een geur die moeilijk na te maken is.
  4. Met een hete naald kun je ook prima controleren of de barnsteen echt is. Verhit simpelweg een naald en boor deze dan in de barnsteen ruik je plastic dan ben je genept, ruik je dennengeur dan heb je een gat geboord in je barnsteen. ( ;
  5. Ook is het een optie om de barnsteen in je hand te wrijven, hiermee komt de klassieke dennengeur boven.
  6. Barnsteen en copal blijven drijven in zout water, dan snap je ook waarom er zoveel barnsteen aanspoelt aan stranden langs de Oostzee en Nederland. Je door 7 eetlepels zout in 300ml water te doen het proces nabootsen.
  7. De laatste meest effectieve en simpele methode is om barnsteen onder een klein uv lampje te houden. Echte copal en barnsteen zullen meestal licht groen  worden onder de lamp, echter andere kleuren zijn ook mogelijk. “als het maar fluoresceert”
  8. Aceton, met aceton kun je ook prima testen of het nu barnsteen of copal is, als het gaat plakken na het aanbrengen van de aceton dan is het copal.
  9. Wrijf barnsteen gewoon een tegen je kleren, je zal zien dat er een statische lading ontstaat.

1 Madagascar copal met uitvergrote insecten.

2 Sumatraanse barnsteen uit een steenkolenmijn in Sumatra, Indonesië.

Waar word barnsteen gevonden?

Er is veel meer barnsteen bekend dan dat er word gedacht, echter heeft niet alle barnsteen het gehaald tot de internationale markt een goed overzicht van de soorten/variaties van barnsteen en copal vind je dan ook hier onder terug;

Barnsteen

  1. Baltisch barnsteen (barnsteen afkomstig uit de Oostzee tot in Rusland)
  2. Almashiet (een variant van barnsteen afkomstig uit de Almas valei in Roemenië)
  3. Ambrosien (Barnsteen met een hoog gehalte aan barnsteenzuur het is bekend uit Charleston, Californië, USA)
  4. Burmiet (Barnsteen afkomstig uit Birma/Myanmar)
  5. Delatyniet (Een variant van barnsteen afkomstig uit Delyatyn, Oekraïne)
  6. Jaulingiet (Barnsteen uit Jaulin, Oostenrijk)
  7. Jeliniet (Barnsteen uit Ellsworth CO, Kansas, USA)
  8. Munkteniet (Barnsteen uit Roemenië)
  9. Plaffeiiet (Barnsteen uit een bepaalde gesteente formatie in Zwitserland)
  10. Simetiet (Een Miocene amber uit Sicilië)
  11. Blauwe barnsteen (Barnsteen uit Indonesië)

Copal

  1. Madagaskar copal (Copal afkomstig uit Madagascar)
  2. Kauri gum (Copal afkomstig uit het Noorder-eiland, Nieuw-Zeeland)

En hierop zullen vast nog een hoop aanvullingen en verbeteringen mogelijk zijn, mocht je die hebben? neem dan gerust contact op.

Barnsteen verzamelen

Als je serieus veel barnsteen wilt vinden moet je richting de Oostzee, het is hier dat het barnsteen is gevormd. Rusland, Denemarken, Polen, zweden, Estland, Letland en Litouen produceren een groot aandeel in het beschikbare barnsteen. Maar gelukkig bestaat er nog zo iets als stromingen, deze brengen de gewilde barnsteen ook onze kant op! In Nederland kun je dus aan de kust ook al Baltisch barnsteen vinden. Het kan natuurlijk langs de hele kust maar plaatsen als de waddeneilanden, Hoek van Holland en Cadzand zijn wel de populairste vindplekken, misschien komt dit deels ook door de aanwezigheid van andere fossielen. Je kunt het beste zoeken in het donker met een UV lamp, barnsteen reageert hier op en zo zie je ze gemakkelijker tussen de “ normale “ stenen. Het is wel aan te raden om goed met het getijde rekening te houden, je zou maar door het water overvallen worden…

  Naamgeving

 De naam barnsteen komt uit het Duits “ Bernstein “ wat branden betekent, en inderdaad barnsteen zal goed branden. Het is af en toe wat verwarrend want in het Engels heeft barnsteen weer een heel andere naam namelijk Amber. De term amber word in het Nederlands dan weer gebruikt voor een grijzige substantie die uit walvissen afkomstig is. In Nederland gebruiken we de term amber voor een grijzige substantie uit walvissen. Dit grijzige amber is in het verleden veel verwerkt als parfum.

Tot slot

Je kunt natuurlijk moeilijk gaan doen door elders op het internet naar barnsteen of copal te gaan zoeken maar de 1e keus is natuurlijk mineralen en fossielen ik lever altijd het mooiste aanbod aan verschillende soorten barnsteen en copal. Dus kijk daarvoor snel bij > Fossielen > Barnsteen

 

Barnsteen, Baltisch barnsteen, Copal, Fossiel, Fossielen, Fossielen verzamelen, Fossielenverzameling

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!