Back to Juchem

Back to Juchem

Back to Juchem

Back to Juchem

Geplaatst op 4-10-2019 door Ibe van Oort

Back to Juchem!

Deze week het blog back to Juchem, in de juchem ben ik tenslotte al eens geweest zie LINK. Nu is het tijd voor een tweede poging om de mooiste agaten en eventuele andere mineralen te bemachtigen.

Informatie vooraf

Deze excursie naar de juchem is geregeld door stichting Geo Oss. En het is voor het eerst dat ik ga zoeken met mijn oom & tante Rob en Anita. Zij zijn zelf geen verzamelaars en voor hun is dit de 1e keer in een steengroeve. Er is overigens slecht weer voorspeld dus duimen maar!

Vertrek

We vertrekken Ochtends vroeg om 7 uur direct richting steinberg Juchem, vlakbij Idar Oberstein. Het is een rit van ongeveer vier uur dus we hebben nog een heel eind voor de boeg. We gaan via Limburg dan België door en vervolgens natuurlijk in Duitsland waar de groeve licht. Toch tegen de tijd dat we de Ardennen naderen begint het te stortregenen, gelukkig klaart het steeds meer op als we richting onze bestemming komen.

Steinberg JUCHEM

Eenmaal aangekomen zien we al een heel aantal andere geo leden staan, die zijn zich allemaal al klaar aan het maken om de groeve te beklimmen. Want de steile helling is er nog steeds… We moeten nog tot twaalf uur wachten voordat we dan echt naar binnen kunnen. En als we eenmaal op de plek aankomen kan ik meteen aan de slag, op zoek naar eitjes. Net als de vorige keer lukt het mij niet om meteen de juiste steen te vinden. En eerlijk gezegd lijkt het er op of de agaten overal en nergens zitten. In dit geval dus nergens……..

BINGO

Ik besluit dus maar wat te verplaatsen, en dat is maar goed ook want nu vind ik een stuk waar wel agaten zitten. En dan is het in een keer ook BINGO ik sla een blok basalt door met al een verweerde agaat aan de oppervlakte. Binnen in blijkt een kleine maar prachtige rookkwarts geode te zitten, met een klein beetje calciet aan de randen. Hierna begin ik ook rond te lopen want ik zie dat er her en der wat leuke eitjes los op de grond tussen de stenen liggen. Het regent overigens niet maar er staat wel een sterke wind waardoor je beter dicht bij de grond kunt werken.

Locatie

Als we zo een tijdje bezig zijn roept er iemand ZAKKEN! Het blijkt dus dat we een etage lager gaan zoeken, om te kijken of daar iets leuks zit. Eigenlijk baal ik hier een beetje van omdat ik net wat meer eitjes begon te vinden. Maar goed nieuwe plek nieuwe kansen, helaas pakt deze nieuwe kans niet goed uit wand hier vind ik helemaal niets meer. En kort nadat we op die plek zijn besluiten we al weer om terug te rijden want we hebben nog 4 uur reistijd voor de boeg…..

Zagen

Op maandag avond zijn de 1e stukken al gezaagd en de meeste eitjes waren pure basalt eitjes, gelukkig zat er ook een mooi juchempje tussen. Al met al een mooie dag en een goed resultaat.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!