Alles over elementen

Alles over elementen

Alles over elementen
Alles over elementen Alles over elementen Alles over elementen

Alles over elementen

Geplaatst op 12-10-2018 door Ibe van Oort

Alles over Elementen “ strunz classificatie ”

Zoals elders vermeld op deze website volg ik het mineralen classificatiesysteem van Nicel Strunz. Dit systeem verdeelt alle mineralen op in 10 groepen.

1 Elementen

2 Sulfieden

3 Halogeniden

4 Oxiden

5 Carbonaten

6 Boraten

7 Sulfaten

8 Fosfaten

9 Sillicaten

“ 10 Organische verbindingen ” Tussen haakjes omdat dit heel officieel geen mineralen zijn.

Oké nu we alles weer even op een rijtje hebben gezet kan ik verder. Vandaag gaan we het hebben over de 1e groep. De elementen, en ja dit zijn een aantal van de elementen uit het periodieke systeem en een aantal chemische verbindingen.

Ook de elementen zijn onderverdeelt in een aantal groepen, dit zijn;

  1. A Metals & intermetallic alloys
  1. B Metalic cabrides, Silicides, Nitrides & Phospides
  1. C Metalloids & Non Metals
  1. D Nonmetalic cabrides & nitrides

Natuurlijk volgt hier ook weer een diepere onderverdeling i. Daar ga ik even niet op in omdat dat veel te veel ruimte inneemt in dit blog. Liever leg ik dan wat meer uit over het hoe en waarom deze mineralen in deze groepen zijn ingedeeld. En overige termen / relevante informatie.

Waar gaat het precies om bij elementen?

Elementen zijn alle metalen en intermetallische legeringen, metalloïde en enkele niet metalen als cabriden, siliciden, nitriden en phosphieden. Het blijft een beetje lastig ja. Om het eens goed te verklaren.

  • Metalen

Een metaal is een scheikundig element uit deze 4 reeksen van het periodiek systeem. De alkalimetalen, aardalkalimetalen, overgangsmetalen en de hoofdgroep metalen. Algemeen bekende metalen zijn. Aluminium, IJzer, koper, Chroom, Nikkel, Lood, Zink, Tin, Goud en Zilver.

  • Intermetallische legeringen

Een “ intermetalische ” legering is vaste oplossing van één of meer metalen in een ander metaal.

  • Metalloïde
  • Metalloïde ook wel bekend als semimetalen vormen een groep elementen die wat betreft eigenschappen tussen de metalen en de niet metalen in zitten.
  • Cabride

Een Cabride is een chemische verbinding van koolstof met een element met kleinere of gedeeltelijke elektronegativiteit. Bekende cabride zijn wolfraamcabride, sillithiumcabride, cementiet en calciumcabride

  • Siliciden

Siliciden zijn binaire metaalverbindingen van silicium en worden meestal gezien als intermetalische verbindingen. Het zijn halfgeleiders, die een metaal glans hebben.

  • Nitriden

Nitriden worden benoemd als chemische verbindingen met stikstof naar een andere minder elektronennegatief element.

  • phosphieden

phosphieden zijn anionische verbindingen van fosfor.

Gedegen / Native

Iedereen die bezig is met mineralen en wel eens op het internet zoekt naar mineraal specimens zal het woord wel kennen. GEDEGEN of de Engelse versie NATIVE maar wat betekend het nu eigenlijk? Gedegen wil zeggen dat het Element in zuivere metalische toestand verkeerd waarin het in de aardkorst voorkomt, dit betreft dus geen chemische verbindingen! Voorbeelden van elementen die in gedegen toestand voorkomen zijn Koper – Zilver – Goud – Platina in totaal zijn het zo een 23 elementen die je in deze gedegen toestand zou kunnen aantreffen. Foto’s van enkele gedegen mineralen vind je hier onder.

Legeringen

een legering is een vast kunstmatig homogeen mengsel van een metaal met daarnaast één of meer elementen. Bijvoorbeeld koper heeft een hele hoop legeringen. * zie daarvoor het kopje koper.

De bekende elementen

Wat een theorie….. Hopelijk zijn jullie hierdoor nog niet gestopt met lezen, want nu volgt het leuke stuk. Ja als afsluiter ga ik het nog even over de aller bekendste & meest geliefde elementen hebben. Hiermee bedoel ik dus inderdaad Koper, ijzer, zilver, goud en platina.

Koper

Het element cu of koper heeft als atoomnummer nummer 29. Koper word industrieel gewonnen omdat het belangrijke toepassingen heeft denk daarbij bijvoorbeeld eens aan elektriciteitskabels (koperdraad), muntgeld, magnetrons en muziekinstrumenten. Koper heeft ook belangrijke legeringen. De bekendste zijn brons (koper en tin) en daarnaast messing (Koper en zink).

ijzer

het element Fe of ijzer is een van de metalen het is het element met atoomnummer 26. Het metaal ijzer word al heel erg lang toegepast in onze industrie. Maar pas nadat er werd ontdekt  hoe ijzer op grote schaal uit ertsen gewonnen kon worden werd het een betaalbaar middel. Tegenwoordig woord ijzer op immense schaal gewonnen onder andere in Zweden en Noorwegen, maar ook Australië is verantwoordelijk voor een groot deel van de ijzerproductie.

Zilver

Het element Ag of zilver met atoomnummer 47 werd al gewonnen voor onze jaartellingen. Het werd gebruikt voor versieringen en als betaalmiddel. Griekenland was zelfs rijk geworden door het zilver dat werd gewonnen uit de galenieten, die daar op sommige plaatsen een aanzienlijke concentratie zilver bevat. Zilver is een metaal dat eenvoudig te bewerken is, en het is net iets harder dan goud. Zilver is van alle metalen de beste warmte geleider, maar het meest bekend is het natuurlijk om de toepassing in sieraden.

Goud

Het element Au of goud heeft als atoomnummer 97. Goud is een roestvrij metaal, maar bovenal is het bekend om zijn enorme financiële waarde die ondertussen een bijna mythische betekenis heeft gekregen. Goud is relatief zacht en voor veel doeleindes wordt het dan ook gelegeerd om het harder te maken. De zuiverheid van goud word gemeten in karaat. Goud word nog het meest gewaardeerd als het word verwerkt in sieraden, toch word het grootste gedeelte verwerkt in onze industrie.

Na deze twee lange theoretische weken is het eindelijk weer zo ver een zoek & hopelijk vind verslag! Ik zal zaterdag 13-10-2018 2 groeves bezoeken: Haccourt in België, Heerle in Limburg. Dus mis het niet.

Elementen, Chemische elementen, Koper, ijzer, zilver, goud, Mineralen, Mineraal, Mineralen.

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!