Alles over Cypraeidae

Alles over Cypraeidae

Alles over Cypraeidae

Alles over Cypraeidae

Geplaatst op 8-3-2019 door Ibe van Oort

Cypraeidae of wel kauri’s

Deze week het blog alles over de cypraeidae, een van de meest populaire schelpenfamilies die in het Nederlands ook wel Kauri’s worden genoemd. De glanzende schalen van deze schelpen kunnen allerlei kleuren en de meest bizarre patronen hebben. Meer weten over deze prachtige weekdieren lees dan het blog cypraeidae!

Omschrijving

De Cypraea’s zijn een bekende familie met zo ongeveer 200 levende soorten. De binnenkant van de schelp is bedekt met rijen van tanden, het oppervlak van de schelp is glanzend en glad. Alle cypraea’s komen uit de warme zeeën en oceanen die deze planeet rijk is. De slakken zelf leggen cirkelvormige eiermassa’s leggen en zitten er op. De mantel van de slak die bij een levend dier over de schelp heen loopt is vaak al net zo kleurrijk als de schelp zelf. Vaak wijkt het uiterlijk van de juveniele (jonge) exemplaren sterk af van de volwassen exemplaren.

Eetgewoonten

Net als andere slakken hebben cypraea’s een radula (rasptong) waarmee ze over een oppervlak heen kunnen grazen om zo het voedsel te snijden. Echter niet alle soorten zijn grazers er zijn zowel herbivoren, omnivoren als carnivoren (plantenetend ,alles etend en vleesetende) soorten. Er zijn zelfs enkele Aas etende soorten bekend.

Verdediging

Er zijn ook roofdieren die op cypraea’s jagen echter hebben de cypraea’s er een trucje op gevonden. De mantel (het deel van de slak dat buiten de schelp zit) is ander gekleurd dan de schelp. Toch is het wel felgekleurd en als de cypraea word bedreigt. Dan trekt deze zich terug in de schelp waardoor hij plots een andere kleur heeft. Hierdoor raakt een roofdier in de war en zal hij niet zo snel meer aanvallen.

Taxonomie

Voor bijna 200 jaar was de taxonomie van de cypraeidae doodeenvoudig, elke soort werd namelijk onder het genus cypraea weggeschreven. Zo komt het voor dat heel veel soorten tegenwoordig nog cypraea op hun naamkaartje hebben staan, zeker als het specimens uit oude collecties zijn. In de meeste gevallen echter is dit verouderd want in 2002 werd de taxonomie herzien. En hebben heel veel soorten een eigen genus gekregen, of zijn zij verplaatst naar een ander genus van meer gelijkende soorten cypraea’s.

Beroemde Cypraea’s
Cypraea tigris

Er zijn een aantal heel bekende soorten cypraeidae, waarschijnlijk is cypraea tigris de allerbekendste. Niet alleen omdat dit een redelijk algemene soort is maar ook door het feit dat hij in elke souvenirwinkel gevonden kan worden, helaas ontbreken bij deze schelpen vaak alle gegevens waardoor ze voor verzamelaars niets waard zijn. Ook heeft cypraea tigris een behoorlijk verspreidingsgebied van de Filipijnen tot  Australië, Vietnam, Madagaskar en een deel van Afrika.

Gastropoda 0050 Cypraea Tigris

Monetaria moneta

Een andere bekende soort is Monetaria moneta (Cypraea moneta als synoniem). Deze soort word Geldkauri genoemd omdat de schelpen van oudsher veel gebruikt werden als geldeenheid In landen aan de stille oceaan en de Indische oceaan.

Gastropoda 0065 Monetaria moneta GIGANT

Zeldzame soorten

Er zijn zoals vermeld ongeveer 200 soorten cypraea’s een deel daarvan is erg zeldzaam en gezocht bij verzamelaars, die er vaak veel geld voor over hebben om een exemplaar te bemachtigen. Enkele van deze zeldzame soorten zijn. Annepona mariae, Ipsa childrensi, Propustularia surinamensis, Naria beckii en zo zijn er nog wel een heel aantal te noemen.

Gastropoda 0068 Naria Beccii

Ovulidae 

Hoewel de ovulidae tot de zelfde superfamilie behoren Cypraeoidea zijn deze ovulidae ook wel valse kauri’s genoemd geen echte cypraea’s. Zij hebben kleinere schelpen die wat de vorm betreft op de cypraea’s lijken maar toch zijn het andere slakken.

Tot Slot

De cypraeaidae zijn zoals vermeld een gewilde schelpen groep onder de verzamelaars, dit komt door de mooie vorm en prachtige kleuren. Daarom is er ook op het internet een enorme markt ontwikkeld voor kauri’s maar helaas ontbreken vaak de gegevens die voor ons verzamelaars zo belangenrijk zijn. Hierom is www.mineralenenfossielenkopen.nl er voor u! Ik heb de mooiste exemplaren op voorraad uit oude collecties volledig voorzien van data. Ook is op www.mineralen-fossielen.nl mijn collectie kauri’s te zien dus neem gerust een kijkje.


maart 8th, 2019|Schelpen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!