Alles over brachiopoden

Alles over brachiopoden

Alles over brachiopoden

Alles over brachiopoden

Geplaatst op 7-6-2019 door Ibe van Oort

Brachiopoden

Deze week alles over brachiopoden! Deze dieren zijn beschreven door Dúmeril in 1806 als aparte stam binnen het dierenrijk. Hoewel er vandaag de dag nog maar ongeveer 200 soorten in leven zijn was het eens een heel grote diergroep. In het fossil record zijn ze namelijk al bekend van af het begin cambrium. En van af het cambrium zijn er zo’n 12.000 soorten bekend, die worden onderverdeeld in 5.000 genera. Dus lees snel het blog alles over brachiopoden.

Biologie

De term brachiopoden betekend armpotigen, dit omdat deze dieren twee kleppen hebben die met een arm in de grond verankerd zitten. Het zijn zeedieren die voedseldeeltjes filteren uit het zeewater. Moderne soorten kunnen een lengte bereiken van 1 tot 100 millimeter. Brachiopoden worden vaak door de war gehaald met tweekleppige schelpen. Het enige wat zij met elkaar gemeen hebben zijn de twee kleppen. En zelfs die twee kleppen zitten bij de twee diergroepen weer heel anders in elkaar. Er zijn verder geen verwantschappen en de brachiopoden behoren zelfs tot een andere stam binnen het dierenrijk.

Fossil record

De oudste soorten stammen zoals reeds vermeld uit het begin van het cambrium. Zij waren het meest talrijk in het paleozoïcum. De genadeklap die veel soorten tijdens de perm/trias extinctie uitroeiden zijn de dieren echter nooit te boven gekomen. En in het Mesozoïcum zijn er dan ook veel minder soorten bekend. Dit komt waarschijnlijk ook deels door de eerder genoemde tweekleppige schelpen die toen hun opmars maakten. Deze tweekleppigen hadden namelijk voor een deel de zelfde niche in het ecosysteem.

Brachiopoden uit de collectie

Brachiopoden zijn erg algemeen in veel geologische periodes. Dit maakt het voor de fossielenverzamelaar aannemelijk dat je er een aantal zal tegenkomen op een van de verzameltochten. Zelf heb ik in zowel het laat krijt van Harcourt als in het devoon van Hagen brachiopoden kunnen vinden. Toch is de meest opmerkelijke vondst een vondst van een recente brachiopode. Het was in 2017 dat ik te Swakopmund een recente brachiopode op het strand vond. Toch in Europa zelf zijn er ook veel meer plekken waar men (dan wel( fossiele brachiopoden kan vinden. Dit zullen dus zeker niet de laatste exemplaren geweest zijn.

Tot Slot

Ook op het internet worden er zo nu en dan brachiopoden aangeboden maar natuurlijk heeft www.mineralenenfossielenkopen.nl de mooiste exemplaren. En er is op deze website ook meer infomratie te vinden. www.mineralen-fossielen.nl

brachiopoden, brachiopoda, fossiel, fossielen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!