Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen.

Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen.

Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen.
Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen. Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen.

Wekelijkse blog 18-6-2018 Slakken en stenen uit de Oostenrijkse Alpen.

Geplaatst op 18-6-2018 door Ibe van Oort

Slakken & stenen uit de Oostenrijkse Alpen.

Na net een vakantie van 6 dagen in de Oostenrijkse alpen achter de rug te hebben, ben ik eindelijk terug om mijn blog te schrijven. Mijn laptop had ter plekke helaas geen internet vandaar de vertraging. We zaten in Ried een plaatsje dat ligt in het Oberintall een bergpas verwijderd van Kaunertal. Een prachtig ruig berggebied met weelderige Alpenfauna. Van Alpenmarmotten tot zeer grote nachtvlinders en waterspreeuwen. Een van mijn doelen was om de verzameling uit te kunnen bereiden en dat is zeker gelukt! De aanvankelijke reden van deze vakantie is de 6e editie van de handbike battle waar mijn oom donderdag aan mee zal doen.

 

Zondag 10 Juni 2018

Vandaag hebben we vanaf thuis een rit van 10 uur voor de boeg om ons naar onze bestemming te brengen, een lange rit die al s'ochtens vroeg begint. Wanneer we in de middag eindelijk de Alpen in beeld krijgen gaat er in de auto een lampje branden….. Er blijkt iets mis te zijn en dus zetten we de auto langs de kant. Aangezien ik toch niet zo veel kan doen besluit ik om eens rond te lopen en de omgeving te verkennen. We staan stil aan een bosrand waar ik al snel de 1e vondsten doe, Heestersakken. Dan na dit oponthoud heeft de wegenwacht ter plekke ons weer vooruit geholpen en konden we onze reis vervolgen. S'avonds maken we nog een klein rondje om de omgeving wat te verkennen, we komen aan bij een klein watervalletje dat afloopt in een dun stroompje. Het is hier dat ik voor het eerst tussen de stenen kan gaan zoeken. Ik vind al snel veel chloriet-schist en zuivere massieve kwarts.

Maandag 11 juni 2018

De 1e dag is aangebroken en er zijn nog niet echt plannen, dus eigenlijk kan iedereen gaan doen wat hij/zij wil. Ik heb besloten om met 1 van de medereizigers Bennie een stuk van de Claudia augusta wandelroute te lopen.  Zelf verplaats ik mij voort met een elektrische rolstoel voor de lange afstanden in ieder geval.  Het is een Route die bedoeld is voor mountainbikers en wandelaars dus we dachten dat het geen problemen zou opleveren. De route loopt via een verharde weg langs een rivier die aangevuld wordt met Gletsjerwater. We komen aan bij een watervalletje dat een eindje verder langs ons af stroomt. We stoppen hier eventjes om te kijken of we dichter bij konden komen, maar dat gaat helaas niet door. Wel vind ik onder het bankje weer Heesterslakken en nog wat kleinere (nader te identificeren) gastropoden. Eenmaal verder gelopen word het gebied steeds ruiger en ook de verharding houdt op…. Toch besluiten we door te gaan, hoe verder we komen hoe hoger en smaller het word. Ook liggen er soms flinke boomwortels en stenen op ons pad, het is een flink gezeul en het is maar goed dat ik uit de rolstoel kan om hem af en toe verder te slepen over richels en heuveltjes. Bijna op de helft vind ik nog enkele gave Helixidae. Daarna begint de daling wat we net omhoog zijn gegaan moeten we nu langs een nog steeds smal pad met (gelukkig een reling voor de afgrond) terug naar beneden. Uiteindelijk komen we 4 dorpjes verder aan, met een lege accu en kunnen we met gelukkig het busje opgehaald worden………………

Dinsdag 12 Juni

Vandaag had iedereen al wat bedacht om te gaan doen, voor mij zit er dus niet veel anders in om zelf een rondje te gaan maken, wat ik dan ook met veel plezier doe. Ik neem nu een andere weg richting een nieuwe nu een wat minder extreme route. Het is maar een klein stukje omhoog voor ik een heel vlak stuk krijg. Waar ik aan de ene kant langs de wand bijna non stop slakjes kan verzamelen, natuurlijk levert dit een leuke buit op. Op een bepaald moment zie ik zelfs een klein snijtandje liggen, na even verder gekeken ontdek ik een kaakje met nog een snijtand er in ik besef bijna meteen dat dit van een kat zou moeten zijn (wat na het thuis gecontroleerd te hebben blijkt te kloppen). De route loopt nu wat naar beneden en al snel kom ik weer op de weg terug richting ons dorpje. S'avonds maken we met zijn allen nog een klein rondje naar het watervalletje bij de rivier, en hier vind ik nu een prachtig microscopisch bergkristal puntje.

Woensdag/Donderdag.

Wat betreft deze dagen kan ik kort zijn want eigenlijk heb ik hier weinig kunnen verzamelen. Woensdag regende het tot 4 uur door, hierna heb ik nog een klein rondje gemaakt niets gevonden. Toch was ik blij dat ik eindelijk mijn eerste waterspreeuwtjes zag! Donderdag was de handbike battle die zeer goed verliep, met een mooi resultaat.

Vrijdag 14 juni 2018

Nadat het verzamelen een paar dagen heeft stil gelegen kan ik vandaag weer verder met de slakken, maar er staat eerst nog wat leukers op het programma. Paragliden vanaf de Oostenrijkse alpen, een ware belevenis om aan een groot zeil gehangen te worden en zo van de berg af in de lucht, voor 12 hele minuten het meest prachtige uitzicht wat je kunt hebben. Eenmaal terug hebben we nog een halve dag over en ik besluit om het zelfde rondje te maken als dinsdag en ook nu heb ik weer aardig wat leuke doch vooral kleinere gastropoden.

Zaterdag 15 juni.

Helaas zit het er weer op, een lange rit naar huis is alles wat ons nog rest van deze vakantie maar zeer geslaagd kun je het zeker noemen.

 

Externe links voor iddentificatie van gastropoden uit Oostenrijk:

http://weichtiere.at/Schnecken/land.html?/Schnecken/land/artenlisten/hygrom_artenliste_AT.html

http://www.mollbase.de/list/

Slak, Slakken, Gastropoden, Gastropoda, Weekdieren, Mollusca, Steen, Stenen, Mineraal, Mineralen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!