Schelpen

Specimen Shells

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.

Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het verspreidingen gebied van de soort. Ook mag ik hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, Wanneer is het gevonden, Op het strand of….. al deze gegevens zet je thuis in een database.

Gastropoda - marine

De naam gastropoda betekend buikpotig en refereert naar de 1e gespierde poot die alle slakken hebben om zich voort te bewegen. Daarnaast zijn het de enige weekdieren die zowel op het land als in mariene omgeving voorkomen. Zij hebben zich aangepast aan elk milieu. In de categorie Gastropoda - marine vind u alle slakken die in marine habitats voorkomen, dus zowel zoetwaterslakken als brakwater en zeeslakken.

Gastropoda - Land

Eigenlijk is taxonomisch gezien de term landslakken niet relevant, dit komt door de verwantschappen van de verschillende families en door het feit dat er slakken zijn die deels in verschillende milieus leven. Zo heb je slakken die in zoutwater en op het land leven, slakken die in zoetwater en op het land leven. En ook nog slakken die in altijd natte gebieden op het droge leven. Voor het gemak houdt ik toch deze term aan omdat meteen duidelijk is waar ik naar refereer. Overigens heb je ook naaktslakken maar die zijn voor ons nu niet relevant omdat ze erg lastig te verzamelen zijn zonder huisjes….

Bivalvia

De bivalvia ook wel bekend als tweekleppigen vertegenwoordigt de kokkels, oesters, mossels, coquilles, pecten, en alle andere bivalven. Zij hebben allen aan de bovenkant een scharnier en geen kop of radulaire tanden. (zoals bijvoorbeeld bij slakken en keverslakken wel het geval is). Ze eten door gebruik te maken van de kieuwen en er zijn zo’n 9200 soorten in leven waarvan een aantal zeer geregeld word geconsumeerd. Wil je meer weten over tweekleppigen? Lees dan mijn blog alles over tweekleppigen. LINK

Cephalopoda

Tot de cephalopoden behoren de inktvissen, octopussen, nautilussen en zeekatten daarnaast ook enkele uitgestorven groepen zoals bijvoorbeeld de ammonieten en belemnieten. Veel inktvissen en octopussen spuiten inkt om zich zelf tegen roofdieren te verdedigen, daarnaast communiceren ze door hun lichaam van kleur te veranderen. Het zijn dus erg intelligente weekdieren die soms ook een schelp dragen, dit kan een inwendige of een uitwendige schelp zijn. Veel schelp dragende soorten zoals de nautilus zijn echter bedreigt en mogen niet zomaar verzameld worden. De soorten die men wel mag verzamelen (zonder papieren) zijn zo nu en dan op mineralenenfossielenkopen.nl terug te vinden. Dus wie weet vind jij nog een leuke Spirula spirula of wat anders….

Polyplacophora

Polyplacophora ofwel keverslakken zijn de meest onbekende mollusca zij hebben net als slakken een grote voet om zich voort te bewegen. Maar in plaats van een huisje bestaat het pantser van deze dieren uit 8 delen.

Schaphopoda

Schaphopoda of stoottandjes zijn een aparte klasse binnen de Mollusca. Zij vormen een holle buis waar het beestje in zit. Hoewel het diertje wormachtig aandoet zijn het echte weekdieren. Er zijn vandaag de dag zon 300 levende soorten bekend.