Privé collectie

Privé collectie

Naast de pagina over ons is er nog een 2e informatie pagina die u wat meer zal vertellen over mijn eigen verzameling. Natuurlijk zullen foto’s hiervan ook in de verschillende blogs terug komen maar het leek mij toch een mooi idee om een meer algeheel beeld van mijn privé collectie weer te geven. Met natuurlijk de al eerder genoemde onderwerpen. Fossielen, Mineralen, Schelpen, Gesteenten en Meteorieten. Overigens verkijg ik helaas maar een klein deel van mijn materiaal door het zelf zoeken, omdat ik hier helaas niet heel vaak de gelegenheid toe heb. De grootste oorzaak hiervan is dat alle vindplekken van fossielen & mineralen op enorme rij afstand liggen ook wonen wij op een heiachtige grond wat helaas niet heel bevorderlijk is voor de diversiteit van gastropoden. Daarom vind ik dat je van alle mogenlijkheden gebruik moet maken om aan nieuw materiaal te komen. Voor mij zijn dat zelf zoeken, toegift, ruilen en kopen. 

De opslag

De basis van de collectie is voor mij een grote oude ladekast met 32 laatjes die niet heel hoog zijn. Dit maakt ze ideaal om objecten in op te bergen. De kast zelf mag dan veel ruimte innemen, het bied enorm veel opslag mogelijkheden. Het 2e voordeel is dat je altijd heel makkelijk bij het materiaal kunt omdat het netjes op categorie in de kast ligt. Naast deze kast is er nog een vitrine en 2 aparte kastjes voor de (fossielen) schelpen. Zie de foto’s hier onder om een correct beeld te vormen. 

* Foto 1; Overzicht helemaal links achter de kast ziet u de schelpen kast verstopt, vervolgens de kast zelf, dan de vitrine en als laatste mijn preparatie werkplaats. 
* Foto 2; Enkele latjes gevuld met fossielen onder, de fossiele haaientanden in het midden ziet u de fossielen koralen byrozoa en sponzen en boven in ziet u de fossielen zee-egels en andere stekelhuidigen.

* Foto 3; Om een klein beeld te vormen van mijn mineralen collectie. Onder in ziet u de oxiden en boven in zijn alle sulfieden te vinden. Foto 4; u ziet het bovenste grote vak in de kast wat ik heb opgevult met het grootste deel van mijn agaten collectie, hoewel je achter in ook een stuk chalcedoon uit Oostenrijk ziet.

* Foto 5; De gesteente collectie ofwel de peterologische collectie bij mij omvat het een wat dieper laatje. 
* Foto 6; De schelpen collectie met in het bovenste laatje de trochidae in het midden de bivalvia en onder in de scaphopoda en cephalopoda. 

Informatie opslag

Bij veel verzameling is de opslag van informatie een groot probleem, hierdoor gaat veel informatie verloren en alle stukken verliezen daarmee hun waarde. Ik heb dit opgelost door niet alleen alle informatie van de stukken bij de bakjes te bewaren, ook heb ik een digitaal systeem waar alle informatie in staat. En als 3e back-up heb ik alles nog geschreven bij de foto’s die in het systeem staan. Deze bewaar ik ook los zodat ze altijd in gebruik genomen kunnen worden, bijvoorbeeld ter informatie op de website of eventuele determinaties.

* Het digitale Exelbestand waar alle informatie over de objecten (in dit geval schelpen) is opgeslagen.

Objecten
En zoals bij iedere verzameling geld, het zijn de objecten die de verzameling maken wat hij is. Daarom laat ik van iedere categorie nog 2 foto’s zien om enkele objecten beter in beeld te brengen.

- Mineralen


* Twee klassiekers; Sturmaniet uit kurman, zuid-Afrika en Uvavoriet uit Surany, Rusland 

- Fossielen


* Foto 1 een brachiopode uit de Hagehohenlimburger kalkwerde. Hagen, Duitsland
* Foto 2 een fossiele haaientand van de tijgerhaai Galeocerdo mayumbensis uit Bone valley, Florida.


- Schelpen

* Foto 1 Unio tumidus uit de Biesbosch, Nederland
* Foto 2 Calyptraea chinensis uit Venetie, Italië

- Gesteente

* Vuursteenconrectie uit Haccourt, België
* Bont Zandsteen uit Meerfeld, Vulkaan-Eifel, Duitsland
- Meteorieten


* NWA steenmeteoriet uit Noord Afrika
* Campo de Cielo, ijzer-Meteoriet