Megalodon

50,00

Excl. BTW: 50,00

Excl. BTW:
50,00
Beschikbaarheid:
Op voorraad
Model:
Carchariniformes

Nog niet beoordeeld
Beoordeel
Omschrijving
Soort : Carcharodon megalodon / (Agassiz, 1843)
Vindplaats : Bone Valley, Florida, USA
Geologische Formatie : Bone valley formatie
Ouderdom : Midden plioceen tot vroeg Mioceen

Lengte : 43 mm
Breedte : 38 mm
Hoogte : 10 mm
Megalodon
Carcharodon megalodon is de grootste haai die ooit geleefd heeft. En kon naar schattingen een afmeting bereiken van maar liefst 18 meter! De soort leefde van af het plioceen tot het mioceen en mogelijk zelfs tot het pleistoceen. Carcharodon megalodon kwam wereldwijd voor in alle zeeën, en was in zijn tijd het toproofdier. De voornaamste prooidieren waren waarschijnlijk grote walvisachtigen en voor de jongere dieren zwemende luiaards, een walrusachtige genaamd odobenocetops en andere “kleinere” zeezoogdieren. Deze tanden komen uit de Bone Valley formatie in Florida. De Bone valley formatie staat bekend om zijn bijzonder kleurrijke fossielen, waaronder dus deze haaientanden. Toch zijn veel tanden uit Bone valley klein wat suggereerd dat dit een broedgrond was voor de gevreesde Megalodon.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Fossiele haaientanden

De  kraakbeenvissen (haaien, roggen en chimeras) zijn een diergroep binnen de chordata de gewervelden dieren.  Al deze dieren hebben zich ontwikkelt tot predatoren (roofdieren) en vele staan aan de top van de voedselketen. Deze dieren worden kraakbeenvissen genoemd omdat de botten voor een groot deel uit kraakbeen bestaan. Dit zelfde kraakbeen zorgt voor een slechte kans op fossilisatie. Daarom zijn er alleen afdrukken, tanden en wervels als fossiel bekend. De fossiele haaientanden zien we het vaakst terug. Dit komt omdat deze tanden erg hard zijn, daarnaast wisselt een gemiddelde haai heel vaak zijn tanden. Als er een haaientand is versleten zitten er al weer drie nieuwe tanden voor in de plaats.

Fossielen kopen

Fossielen zijn alle versteende resten van organismen. Het woord fossiel komt uit het Latijn en betekend ; voorwerp dat is opgegraven. Fossielen worden over heel de wereld aangetroffen in een hele reeks van gesteenten. Toch bieden sedimentaire gesteenten de beste mogelijkheden voor fossilisatie, maar dat betekend niet dat fossielen niet in andere gesteenten gevonden worden. Er zijn wereldwijd een hele groep mensen die fossielen verzamelen. Het aanleggen van een paleontologische collectie word ook voor de amateur steeds toegankelijker, deels omdat een bredere kennis is. En deels omdat tegenwoordig ook een levendige fossielenmarkt is ontstaan. Het kost niet veel moeite meer om via internet een echt fossiel te bestellen. Vaak ontbreken echter gegevens zoals naam, vindplaats en ouderdom die voor echte verzamelaars van groot belang zijn. www.mineralenenfossielenkopen.nl is er voor en door verzamelaars, dus ik lever altijd fossielen met de juiste gegevens!

Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder