Geologische tijdschaal (4) : Siluur

Geologische tijdschaal (4) : Siluur

Geologische tijdschaal (4) : Siluur

Geologische tijdschaal (4) : Siluur

Geplaatst op 3-4-2020 door Ibe van Oort

Geologische tijdschaal (4) : Siluur

We zijn alweer aangekomen in het siluur! Een tijdperk dat duurde van 443.7 tot 416 miljoen jaar geleden. Dit is het tijdperk met de eerste grote koraalriffen, en daarnaast de eerste echte beenvissen! Maar er is meer nieuw onder de silurische zon, weten wat? lees dan de rest van het blog.

Orthoceras : Siluur – Zweden

Flora & Fauna

Het was al in het kort even genoemd, de eerste riffen maken in het siluur hun opkomst. En met bepaalde soorten koralen die vandaag de dag zijn uitgestorven. Binnen de paleontologie zijn deze genera wel bekend onder de namen : tabulata en rugosa koralen. Ook de eerste echte beenvissen maken hun opkomst in het siluur de Ostreichtyes, daarnaast ook de eerste vissen met kaken. De zeeschorpioenen hadden in het siluur een belangrijke positie, en de eerste bloedzuigers verschenen ten tonelen.

Op het land ging het ook de goede kant op, de oudste (Grotere) terrestrische organismen maken hun entre, in de vorm van mossen. Ook is dit het tijdperk met de eerste echte vaatplanten, waarvan de oudste soort de Cooksonia is, deze planten waren waarschijnlijk al in staat tot fotosynthese.

De eerste dieren zetten hun voet aan land, de Arthropoden vertegenwoordig door miljoenpoten, schorpioenen en spinachtige (waarschijnlijk ook insecten maar deze fossiliseren nog al lastig. Aan de kust waren het de degenkrabben die de dienst uit maakten.

Pyriet uit het Siluur

Geologie

Er waren zo’n 3 continenten, de grootste Gondwana lag destijds op de huidige zuidpool en strekte zich uit tot dele rond de evenaar, het huidige Australië en China. De 2 andere contingenten Baltica en Laurentia + het microcontinent Avalonia lagen ook rond de evenaar. Nederland bevond zich lag op de hoogte van het huidige Argentinië op 30 graden zuiderbreedte.

Naamgeving

De naam van dit tijdperk is gegeven door de schotse geoloog Roderick Murchison in 1830. Deze geoloog deed voornamelijk onderzoek in zuid-Wales en noemde het tijdperk dan ook naar een Keltische stam, de Siluren. Zij leefden op de huidige grens tussen zuid Engeland en Wales. Adam Sedwick een vriend van Murchison had rond de zelfde tijd het cambrium van wales geïdentificeerd. En dus publiceerde zij hun bevindingen op het zelfde moment. Toen de vergelijkingen werden gemaakt, kwam men echter tot de conclusie dat de lagen elkaar overlapten. En de grens tussen het siluur en het cambrium was dus onduidelijk. Hier over kwam een flinke ruzie die in ieder geval het einde tussen de vriendschap van de twee geologen betekenden. De onduidelijkheid over de grens heeft nog tot 1879 geduurd!

Siluur, Geologische tijdschaal

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!