Zwerfstenen van de Maashorst

Zwerfstenen van de Maashorst

Zwerfstenen van de Maashorst

Zwerfstenen van de Maashorst

Geplaatst op 18-10-2019 door Ibe van Oort

Zwerfstenen van de Maashorst

Deze week het blog zwerfstenen, Het begon allemaal eerder dit jaar toen ik de 5e van het Keienboek van P. vd Lijn uit 1963 kreeg. Dit ben ik met alle interesse gaan lezen en inmiddels ben ik op 2 derde van het boek. Deze week dus alle zwerfstenen die in mijn omgeving op de maashorst zijn te vinden. Helaas komen in het zuiden van nederland dus ook hier op de maashorst alleen de “saaiere” zwerfstenen voor. De noordelijke vaak mooier gekleurde stenen treffen wij hier niet of nauwelijks aan.

Kwartsiet / kwarts

Duidelijk het meest algemene gesteente dat men gaat vinden als men hier stenen zoekt zo ongeveer 95 procent van alle zwerfstenen is namelijk kwartsiet. Dit is het witte gesteente dat men overal aantreft, soms met rossig bruine banden (sporen van ijzer). En ook kunnen er restanten van andere mineralen op aangetroffen worden. Verder kan het van doorzichtig tot melkwit of grijswit zijn en heel af en toe vind je ook kristallen.

Chalcedoon agaat & Carneool

Je heb een hele hoop geluk als je deze mineralen hier aantreft, maar ze zijn er wel. Chalcedoon is een mineraal dat bolletjes vormt & eigenlijk zijn agaat en carneool het zelfde maar Agaat is gestreept en carneool is bloedrood. Het zijn allemaal varianten van het mineraal kwarts. (ZELDZAAM!!!)

Jaspis

Ook jaspis is een mooie variant van kwarts, met rode tot bruine kleuren. Een steen die in betere kwaliteit ook als edelsteen word verwerkt.

Vuursteen

Vuursteen is al sinds het begin van de mensheid van enorm belang, voor het maken van wapens en werktuigen. Tegenwoordig is het natuurlijk al lang niet meer in gebruikt voor dergelijke doeleinden. Maar het word hier nog wel veel aangetroffen, en in alle denkbare vormen. Vaak word het verwart met andere stenen of soms zelfs botten, maar op de breuk is het makkelijk te herkennen. en HEEL soms zitten er ook fossielen in deze vuurstenen.

Revienkwartsiet

 Ik was (met het boek in mijn achterhoofd) rond aan het rijden over de Maashorst, zoals ik wel vaker doe. Toen mij opeens een steen opviel met allemaal vierkante putjes. Mijn gedachte was, daar moet pyriet in hebben gezeten! Dus eenmaal thuisgekomen gezocht op pyrietkwartsiet etc. en al vrij snel kreeg ik een steen te zien die gelijkwaardig was aan de mijne, met dezelfde vierkante putjes. Deze werd revienkwartsiet genoemd, en het blijkt na controle de mijne was idd ook een revienkwartsiet. Inmiddels heb ik meer revienkwartsieten gevonden en deze doorgezaagd.

Gidsgesteente

Een gidsgesteente is een zwerfsteen waarvan de originele locatie is achterhaald. Dat was bij mijn revienkwartsiet dus ook het geval. Want deze stenen zijn namelijk ontstaan in de Ardennen en via de Maas hierheen gevoerd. Helaas zij tijdens dat proces alle messing-gele pyrietkristallen meestal geërodeerd. Soms zitten er binnen in de stenen wel restanten van het mineraal.

Radiolariet

Een paar hoofdstukken verder kwam ik een ander interessant gesteente tegen dat de moeite waard is om in dit blog op te nemen. Radiolariet is een donkerblauwe steen met tussendoor bruine strepen. Het word gevormd in diepzee afzettingen en bestaat uit de skeletjes van radiolarieten die onder de microscoop inderdaad als kleine witte bolletjes of kuiltjes te zien zijn.

Bouwafval

En ook wil ik nog even melden laat je niet foppen! Er licht hier ook een hele hoop bouwafval, zo lijkt beton soms op conglomeraat en kan baksteen op jaspis lijken tot dat men er beter op kijkt.

Misschien komt er nog een deel twee op de lange termijn want ik heb nog niet alle gesteenten die we hier kunnen vinden gehad, maar de meeste wel.

Zwerfstenen, Maashorst, Nederland, Gesteenten, Stenen, Stenen zoeken

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!