Fossielen zoeken in de Hohenlimburgerkalkwerde

Fossielen zoeken in de Hohenlimburgerkalkwerde

Fossielen zoeken in de Hohenlimburgerkalkwerde

Fossielen zoeken in de Hohenlimburgerkalkwerde

Geplaatst op 15-7-2018 door Ibe van Oort

Fossielen verzamelen in de Hohenlimburgerkalkwerde

Zaterdag 7 juli 2018 De groeve

Het is weer zo ver, we kunnen naar de hohenlimburgerkalkwerde om fossielen en mineralen zoeken. Dankzij Geo-Oss die weer alles netjes had geregeld. Ik had mijn oom  Ton van Oort mee gevraagd, die zelf nog nooit in een groeve was geweest. Na een rit van 2 uur komen we aan in Hagen voor de parkeerplaats van de Hagenhohenlimburger kalkwerde. Als de hele groep zich heeft verzameld en de gids aanwezig is kunnen we de groeve betreden. Er is nog wel een flinke klim naar boven maar gelukkig konden we die ‘ deels ‘ met de auto afleggen. Voor mij zou het doel vandaag zijn om brachiopoden te vinden, hier heb ik nog nooit fossielen van gevonden. Aangezien het kalkgesteenten in deze groeve een Devoon / Givetiaan Ouderdom heeft moet dit goed te doen zijn.

“ Brachiopoda, Dúmeril, 1806 zijn een aparte klasse binnen het dierenrijk. Vandaag de dag zijn er nog +/- 200 soorten in leven. Fossiel zijn er echter veel meer bekend en dit al van af het begin cambrium. Fossiel zijn er 12.000 soorten verdeeld over 5.000 genera. De naam brachiopoda betekend letterlijk armpotigen. Deze dieren hebben 2 kleppen met 1 “Arm” die in de ondergrond vast geankerd zit. “

De rest van Geo-Oss focust zich voornamelijk op mineralen waaraan geen gebrek is in deze groeve. Calciet en kwarts zouden in die categorie de beste vondsten zijn. Ik ga voor de fossielen en dus moet ik op een andere plek en manier te werk gaan. Het is eerst rondlopen in de groeve en na bijna de hele laag gehad te hebben krijg ik van één van de mede verzamelaars de gouden tip. Aan de andere kant van de groeve is een iets lichter gekleurde plek, hierin zouden de fossielen zich bevinden. Dus met volle moed loop ik door de groeve naar de aangegeven plaats.

Koralen en brachiopoden in riffenkalk

Het is dat in dit kleine stukje van de groeve een heel ander gesteente naar de oppervlakte komt. Waar de rest uit een door ijzer aangetaste rode tot zwarte massieve kalksteen is, is de kalksteen hier wit. Ik kom er al snel achter dat dit inderdaad het gesteente is waar ik naar zocht. In deze riffenkalk vind ik de 1e koraalkolonies. Na een tijd koraalkolonies rapen, ga ik zoeken naar een manier om de brachiopoden te kunnen vinden.

Deze kalksteen is zo zacht dat je grote brokken gewoon met de hand kunt openbreken, je hebt hier de gebruikelijke houwelen niet nodig. Dit word dus mijn nieuwe techniek. Ik zoek de grootste brokken kalksteen uit en breek die open zodat dat ene naar de andere koraaltjes naar boven komen. Op een gegeven moment zie ik iets anders zitten tussen al het koraal, Brachiopoden! Een mooie klep dus missie geslaagd. Het is inmiddels al middag en we kijken wat we het beste kunnen doen, ik zeg tegen mijn oom dat ik misschien nog een blok kalksteen wil inladen om tuis uit te prepareren. Hierop begint hij de 2 emmers “ waarvan er één al half vol was “ te vullen met grote blokken kalksteen. De 2 emmers zitten nu vol en ik heb voorlopig dus voldoende werk! Hierna regelt Ton ook dat we met de Auto terug kunnen.

Prepareren

Het prepareren doe ik met een naald die werkt op luchtdruk, je zit dus als het ware met een pen in een grote bak, om het gesteente van het fossiel af te krijgen. Het is af en toe lastig om het verschil te zien tussen het gesteente en hetgeen je er uit probeert te krijgen “ dit bestaat tenslotte uit het zelfde materiaal”. Je mag hierbij het fossiel niet raken dus moet je er netjes langs af. Als je het fossiel wel raakt krijg je een witte deuk in het fossiel dat ook na de preparatie nog goed te zien is. Wat het nog eens extra lastig maakt met een groot brok is dat je niet weet waar de fossielen zich bevinden. Als alle kanten omgeven zijn door kalk moet je prepareren op goed geluk.

Zagen slijpen en polijsten

In “de meeste” gevallen is het af te raden om fossielen verder te bewerken dan het prepareren en schoonmaken. Fossiel koraal is in mijn ogen echter een uitzondering, sommige koraal kolonies kunnen van buiten nauwelijks structuur vertonen terwijl zij van binnen een prachtige vaten structuur laten zien. Het is zelfs zo dat een groot aantal fossielen koralen wordt gedetermineerd op basis van hele dunne slijpplaatjes. Het koraal uit deze kalkgroeve is een goed voorbeeld van een fossiel koraal dat een mooie vaat structuur laat zien na bewerking.

Fossiel, Fossielen, Fossielen verzamelen, Brachiopoden, Fossielen koralen

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!