Alles over graptolieten

Alles over graptolieten

Alles over graptolieten

Alles over graptolieten

Geplaatst op 19-7-2019 door Ibe van Oort

Alles over graptolieten

Deze week het blog alles over graptolieten. Deze misterieuze dieren kwamen waarschijnlijk al voor van het Ediacrium zo’n 550 miljoen jaar geleden.

Wat zijn graptolieten

Zoals eerder vermeld zijn graptolieten dieren, toch Linneus beschouwde deze fossielen meer als plaatjes van gesteente dan als daadwerkelijke fossielen. Na de jaren 70 kwam de electromicroscopie op gang. En dit gaf de mogelijkheid tot goede determinatie van deze fossiele organismen. Het zijn namelijk Hemichordaten een groep van marine organismen.

Ouderdom

De eerste fossielen van graptolieten stammen waarschijnlijk al uit het Ediacrium en vervolgens van af het laat cambrium tot het vroeg carboon. Deze fossielen komen dus overal ter wereld voor in paleozoische gesteente, en hierdoor zijn het ook handige gidsfossielen. Gidsfossielen worden gebuikt om de ouderdom van gesteente te bepalen.

Naamgeving

De naam is helaas niet gegeven omdat de naamgevers de dieren erg grappig vonden. Nee de naam komt uit het Grieks van het woord graptos = Geschreven. En van het woord lithos wat Grieks is voor gesteente. Samengevoegd is het dus geschreven gesteente, dit vanwege de gelijkenis met verschillende herogliefen.

Fossilisatie

Graptolieten worden anders dan de meeste fossielen gevonden in Leistenen en schalies. Deze gesteente werden afgezet in relatief ondiep water waar weinig bodemcirculatie is. Dit water was daarnaast zuurstof arm en roofdieren hadden geen kans om de graptolieten op te eten. Wanneer de dieren dood gingen zonken zij naar de zeebodem waar ze snel met sediment bedekt raken. Overigens zijn de meeste graptolieten gefossiliseert als pyriet waardoor ze goed te zien zijn in de donkere leistenen en schalies.

Morfologische kenmerken

Graptolieten leven in colonies en een zo’n kolonie word een rhabdosoom genoem. Deze dieren hebben een zeker aantal “armen/uitsteeksels”   en die worden stipes genoemd. Vervolgens groeit een zo’n  “arm” uit tot een individu dat dan weer de naam sicula krijgt. Elk individu leefde in een kokervormige structuur die men de theca noemt. Het aantal “armen” en de manier waar op de theca gevormd is zijn de belangrijkste kenmerken voor determinatie.

Graptoliet, Graptolieten, Fossiel, Fossielen, Fossielen verzamelen,

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!