Orthoceras in matrix

7,00

Excl. BTW: 7,00

Beschikbaarheid:
1
Model:
Orthoceras

Nog niet beoordeeld
Beoordeel

Omschrijving

Soort : Orthoceras sp, / Bruguière, 1789
Vindplaats : Gotland, Zweden
Ouderdom : Siluur 445.6 tot 416 miljoen jaar oud.

Lengte : 6.8 cm
Breedte : 3 cm
Hoogte : 2.2 cm
Let op! We hebben meerdere op voorraad, deze kunnen afwijken in kleur en grote.
Orthoceras
Orthoceraten zijn fossiele inktvissen met een langwerpige uitwendige schelp. Deze schelp zorgde niet alleen dat de inktvis  stabiel lag in het water maar ook dat hij werd beschermt tegen aanvallen van roofdieren. Orthoceraten komen voor van af het Ordovisicum tot en met het Devoon, daarna zijn ze van het fossilrecord verdwenen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ammonieten

De ammonieten “ Ammonoidea / Zittel, 1884 ” zijn mollusca (weekdieren) de weekdieren zijn onderverdeeld in 8 klassen, de cephalopoda (inktvissen en octopussen) zijn daar 1 van. Ammonieten vormen een subklasse binnen de cephalopoda. De cephalopoda zijn misschien wel de meest ontwikkelde weekdieren. Een goed zicht vermogen aanzienlijke reactiesnelheid en een relatief grote intelligentie.  Recente cephalopoda bewegen zich (snel) voort door middel van een hyponoom, dit is een holle trechtervormige buis die met het smalle uiteinde uit de schelp steekt. De inktvissen/octopussen kunnen hier water door stuwen zodat ze zich voort kunnen bewegen. Het is aannemelijk dat ook ammonieten ook een hyponoom hadden. Door de hyponoom te draaien kunnen inktvissen en octopussen van richting veranderen. Veel cephalopoden hebben een inkt-zak waaruit ze inkt kunnen spuiten bij dreigend gevaar. Ook bij ammonieten is het bezit van een inkt-zak aangetoond. Sommige cephalopoden kunnen enorme afmetingen bereiken. Denk bijvoorbeeld aan de meerdere meters lange humbold pijlinktvis of de reuzenkraak “ Niet het mytische beest maar een octopus voor de kust van Californië ". Deze octopus kan afmetingen van 2meter bereiken ”. Maar ook ammonieten zijn enorm geweest er worden exemplaren gevonden die zo groot zijn als een tractor band.Voor meer informatie over ammonieten zie mijn blog alles over ammonieten LINK.

Fossielen verzamelen? Wat is een fossiel? 

Fossielen zijn alle versteende resten van organismen. Het zijn dus alle sporen, afdrukken of resten van een organisme die versteend worden teruggevonden.  Het woord fossiel komt uit het latijn en betekend voorwerp dat is opgegraven. Fossielen worden over de hele wereld terug gevonden in een hele serie van gesteenten. De sedimentaire gesteenten echter bieden vaak de beste mogelijkheden voor het preserveren van het fossiele organismen. Maar hoewel er wel eens anders gesuggereerd kunnen er ook in andere gesteente fossielen worden terug gevonden. Fossielen kunnen zoals eerder aangegeven in verschillende vormen worden aangetroffen. Zo heb je de eigenlijke restanten “ het fossielen organisme zelf “ het negatief van het oorspronkelijke fossiel “ de afdruk van het fossielen organisme “  en als laatste kennen we ichnofossielen “  Sporen die door een eens levend organisme zijn achtergelaten in het gesteenten “.

Beoordelingen (0)

Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder